به منظور اظهار نظر دقیق و کارشناسی در ارتباط با مراجعات یا بازنگری در نظریه بخشهای مختلف سازمان پزشکی قانونی کشور، در زمینههای تخصصی پزشکی و رشتههای وابسته، کمیسیونهای تخصصی در این سازمان تشکیل میگردد که در این دستورالعمل « کمیسیون » نامیده می شود.
ماده۱: پس از اعلام ضرورت از سوی معاون پزشکی و بالینی و تایید رییس سازمان متناظر با هر یک از موضوعات تخصصی کمیسیون ایجاد میگردد.
ماده۲: کمیسیونها در اداره کل امور کمیسیونهای پزشکی سازمان تحت عنوان کمیسیونهای مرکزی و متناظر آن در اداراتکل پزشکی قانونی استانها و نیز مراکز پزشکی قانونی شهرستانهای درجه یک در صورت امکان با پیشنهاد مدیرکل استان مربوطه و موافقت معاون امور پزشکی و بالینی و تایید رییس سازمان ایجاد می گردد.
ماده۳: مسوول کمیسیون در ستاد مدیرکل امور کمیسیونهای پزشکی و در مرکز استان مدیرکل استان یا رییس اداره کمیسیونهای پزشکی و در شهرستان رییس مرکز میباشد و کارشناس مسوول پرونده مسوول کمیسیون یا فردی است که از طرف ایشان به عنوان مسوول تکمیل پرونده برای طرح در کمیسیون تعیین میشود.
ماده۴: اعضای کمیسیون از میان متخصصین و کارشناسان خوش سابقه، با تجربه، دارای تسلط بالای علمی، دارای حسن خلق و شهرت متناظر با زمینه تخصصی کمیسیون و ترجیحاً از میان اعضای هیات علمی دانشگاهها و دارندگان بورد تخصصی رشته مربوطه انتخاب می شوند.
تبصره۱-۴: در صورت عدم دسترسی به متخصصین و کارشناسان متناظر هر کمیسیون پروندهها به نزدیکترین استان مجاور دارای کمیسیون مربوطه با هماهنگی مدیرکل استان مقصد ارجاع میشود.
ماده۵: عزل و نصب اعضای کمیسیون در کمیسیون مرکزی با پیشنهاد مدیرکل امور کمیسیونهای پزشکی و در استانها به پیشنهاد مدیرکل استان و پس از بررسی در معاونت امور پزشکی و بالینی با حکم رییس سازمان صورت میگیرد.
ماده ۶: فرآیند ارجاع پروندههای پزشکی به کمیسیون با یکی از روشهای ذیل خواهد بود:
الف: با استعلام مراجع قضایی
ب: با دستور رییس سازمان، معاون پزشکی بالینی، مدیرکل امور کمیسیونهای پزشکی و مدیرانکل استانها و یا درخواست رؤسای مراکز پزشکی قانونی شهرستانها و موافقت مدیرکل استان.
ماده۷: با توجه به نوع پرونده، کمیسیون متناظر با موضوع تشکیل میگردد. تعداد اعضا در هر کمیسیون باید فرد باشد و جلسه کمیسیون حداقل با حضور سه نفر رسمیت دارد.
تبصره۱-۷: حضور حداقل یک نفر از متخصصین پزشکی قانونی در جلسات کمیسیون به عنوان کارشناس و امضای وی ذیل صورتجلسه الزامیست و وظیفه اداره جلسات و تنظیم صورتجلسه با ایشان است.
تبصره۲-۷: در مراکزی که متخصصین پزشکی قانونی واجد حکم کارشناسی وجود ندارد حضور حداقل یک نفر پزشک قانونی با تشخیص مدیرکل در کمیسیون الزامیست.
تبصره۳-۷: در صورت نیاز به نظریه کارشناسی سایر تخصصها، کارشناسان رشتههای دیگر با حق رأی در جلسه کمیسیون حضور خواهند یافت.
ماده۸: پیش از تشکیل پرونده در دفتر کمیسیونهای پزشکی هزینه برگزاری کمیسیون طبق تعرفه مصوب به حساب درآمد عمومی کشور واریز و فیش مربوطه به آن ضمیمه میگردد.
ماده۹: پیش از برگزاری جلسه کمیسیون ضمن احراز هویت، توضیحات ضروری از افراد مرتبط با پرونده اخذ و به انضمام تمامی سوابق و مدارک مربوطه توسط کارشناس مسوول پرونده گردآوری و در پرونده نگهداری میشود.
ماده۱۰: زمان برگزاری جلسات کمیسیون پس از تکمیل پرونده توسط کارشناس مسوول پرونده با هماهنگی مسوول کمیسیون تعیین می شود.
ماده۱۱: تاریخ برگزاری کمیسیون پس از تعیین نوبت کتباً به نشانی اعضای کمیسیون و طرفین پرونده ارسال میگردد.
تبصره۱-۱۱: در صورت ضرورت و به صلاحدید مسوول کمیسیون دعوت از افراد فوق به صورت تلفنی، نمابر یا سایر راههای اطلاعرسانی متعارف نیز انجام خواهد شد و نحوه اعلام در پرونده درج میشود.
ماده۱۲: حضور آن دسته از اعضای کمیسیون که در پرونده مورد بررسی ذینفع میباشند در جلسه مجاز نیست.
ماده۱۳: در هر جلسه اعضای کمیسیون پس از مطالعه پرونده و بحث و بررسی، نظریه کارشناسی خویش را ذیل خلاصه پروندهای که به آنها ارایه شده درج مینمایند تا به عنوان مستند ضمیمه پرونده شود.
ماده۱۴: صورتجلسه کمیسیون به صورت روشن، مستدل و مستند به مدارک موجود بر اساس نظر حداقل دو سوم اعضا تهیه و تنظیم میگردد.
ماده۱۵: صورتجلسه کمیسیون پس از تنظیم بلافاصله تایپ شده و در همان جلسه توسط کلیه اعضا امضا میشود و سپس طی نامهای با امضای معاون پزشکی و بالینی و یا مدیرکل یا رییس مرکز مربوطه به مرجع یا مراجع استعلامکننده به مطمئنترین و سریعترین طریق ممکن و در قبال دریافت رسید ارسال میگردد.
تبصره: تصویر استعلام مرجع ذیربط همراه با صورتجلسه کلیه کمیسیونهای انجام شده به صورت ماهیانه از اداراتکل به دبیرخانه ادارهکل امور کمیسیونهای پزشکی در ستاد مرکزی سازمان ارسال میگردد.
ماده۱۶: در صورت وجـود اشکال شکلی در نظـریه کمیسیون بنا به پیشنهـاد مدیرکل و با دستور رییس سازمان یا معاون امور پزشکی و بالینی بازنگری نظریه ارایه شده در کمیسیون دیگر امکانپذیر خواهد بود.
تبصره: چنانچه نظریه کمیسیون به مرجع استعلام کننده ارسال شده باشد تشکیل کمیسیون مجدد منوط به هماهنگی با مرجع ذیربط خواهد بود.
ماده۱۷: در صورت اعتراض به نظریه کمیسیون و ارجاع از مرجع ذیربط برگزاری کمیسیون مجدد برای هر پرونده تنها یک بار در کمیسیون مرکز استان یا استان مجاور با اعضا متفاوت امکان پذیر است.
ماده۱۸: پس از برگزاری دو نوبت کمیسیون در استان در صورت اعتراض، پرونده بصورت تکمیل شده با کلیه مستندات جهت کارشناسی و اعلام نظر به کمیسیون مرکزی ارجاع میگردد.
ماده۱۹: حق الزحمه حضور در جلسات کمیسیون مطابق ضوابط و تعرفههای مصوب رییس محترم قوهقضاییه پرداخت میشود.
تبصره۱-۱۹: در صورتیکه بدنبال کالبدگشایی و بررسیهای لازم درپزشکی قانونی امکان تعیین علت فوت توسط بخش تشریح نباشد و بنا به تشخیص مدیرکل نیاز به تشکیل کمیسیون به منظور تعیین علت فوت باشد، اخذ تعرفه کمیسیون لازم نیست.
این دستورالعمل در ۱۹ ماده و ۸ تبصره تنظیم و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا میباشد و آییننامه و دستورالعملهای قبلی کان لم یکن تلقی میگردد.
بفرمایید اعضا کمیسیون وقتی ذیل نظریه کمیسیونها را امضا میکنند نام و نام خانوادگی و نظام پزشکی و تخصص پزشکی خودرا درج کنند تا حداقل روشن شود اصلا در موضوع مطروحه تخصصی دارند یا خیر؟ اگر چه تشخیص تقصیر پزشک توسط تعدادی پزشک همکار بر اساس اصل اشتراک منافع کلا اشتباه است!چرا که بر اساس اصول کلی حقوقی از باب تسبیب وقتی بیمار فاقد هرگونه علائم بیماری و یا تشدید بیماری مشخص به مرکز درمانی مراجعه و با تشخیص اشتباه یا عدم حضور پزشک متخصص بر بالین بیمار منجر به فوت بیمار میشود! بکارگیری کلماتی همچون ذات وخیم بیماری در متن رای کمیسیونها اقدامیست جهت توجیه عمل پزشک مقصر و مساعدت در تضییع خون یک انسان.
با سلام ممنون از اطلاعات خوبتون ولی سوال من این هست که آیا شماره پرونده ای که در کمیسیون پزشکی هست همان شماره پرونده پزشک قانونی هست یا شماره پرونده در کمیسیون پزشک قانونی یک شماره جدید هست که دراین مورد توصیحی نبود چون موقع ی که به کمسیون پزشک قانونی رفتم یک شماره پرونده جدید به من داد نه ان شماره پرونده ای که در پزشک قانونی داشتم ممنون میشم جواب را برایم ایمیل کنید