ماده ۱۱ ـ به منظور رعایت مصلحت وقف و بهرهبرداری صحیح باید رقبات موقوفه را با توجه به مفاد وقفنامه و قوانین مربوطه و با جلب نظر کارشناس رسمییا خبره محلی و رعایت شرایط زیر از طریق مزایده به اجاره واگذار نمود.
الف ـ خسارات احتمالی حتیالامکان به عهده مستأجر باشد.
ب ـ از مستأجر باید ضامن معتبر و یا وثیقه مناسب برای تأدیه حقوق موقوفه و تخلیه و تحویل آن در پایان مدت اخذ شود.
ج ـ حق انتقال مورد اجاره از طرف مستأجر به غیر محسوب مورد موکول به موافقت کتبی و متولی و ادارات حج و اوقاف و امور خیریه باشد، بدیهی استرعایت آییننامه نحوه وصول پذیره و اهدایی الزامی است.
د ـ مدت اجاره نباید بیش از ده سال باشد مگر با جلب موافقت سرپرست سازمان.
هـ از پیشنهاد دهندگان برابر ده درصد مبلغ پیشنهادی به عنوان سپرده اخذ شود.
و ـ حداقل مالالاجاره براساس نظر کارشناس رسمی یا خبره محلی و به نرخ عادله روز و سایر شرایط لازم در آگهی مزایده قید گردد.
ز ـ اجارهنامه باید رسمی باشد و در مواردی که تنظیم اجارهنامه رسمی میسر نیست قرارداد تنظیم گردد.
تبصره ۱ ـ در مورد رقباتی که در آمد سالیانه آنها تا دویست هزار ریال میباشد مزایده الزامی نیست، مشروط بر اینکه میزان اجازه از طرف کارشناس رسمی یاخبره محلی با توجه به نرخ عادله روز تعیین شده باشد.
تبصره ۲ ـ آگهی مزایده باید متضمن شرایط مذکور در ماده قبل و هرگونه اطلاعات باشد و در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار محلی نیرز منتشر شود، فاصلهانتشار آگهی تا تاریخ قرائت پیشنهادها کمتر از ۱۵ روز و بیشتر از ۳۰ روز نخواهد بود.
ماده ۱۲ ـ در مورد موقوفاتی که عرصه و “اعیاناً” وقف است، اعطای حق تملک اعیان به مستأجر ممنوع میباشد در بعضی موارد استثنایی تملک اعیانمستحدثه به وسیله مستأجر با تصویب سرپرست مجاز است و این موضوع در مورد باغهای موقوفه و همچنین در مورد موقوفات خاص نیز جاری است.
ماده ۱۳ ـ اجاره اراضی و رقبات بلامانع موقوفه مورد نیاز وزارتخانهها و مؤسسات وابسته و نهادهای انقلاب اسلامی با رعایت صلاح و غبطه وقف براساسنظرکارشناس رسمی یا خبره محلی و برمبنای نرخ عادله روز بدون انجام مزایده و با رعایت آییننامه نحوه وصل و پذیره و اهدایی مجاز است و در موارد دیگر بارعایت مصالح وقف و یا تصویب سرپرست سازمان و بر مبنای نظریه کارشناس رسمی یا خبره محلی و به نرخ عادله روز انجام مزایده الزامی نخواهد بود.
ماده ۱۴ ـ کمیسیون مراسده از مسئول اداره حج و اوقاف و امور خیریه، نماینده اداره امر اقتصادی و دارایی محل و متولی موقوفه تشکیل میشود، در صورتی کموقوفه بدون متولی باشد نماینده دادستان عمومی شهرستان در جلسه شرکت خواهد نمود.
تبصره ۱ ـ در مواردی که پیشنهادی نرسیده و یا پیشنهادات واصله به نظر کمیسیون مزایده مخالف مصالح وقف تشخیص داده شود مزایده یک بار دیگر تجدیدمیشود و ر صورت تکرار وضعیت اولیه، تکلیف به وسیله اکثریت اعضای کمیسیون مذکور تعیین خواهد شد.
تبصره ۲ ـ در مورد آن قسمت از باغات موقوفه که فروش سر درختی آنها از طریق دید به حال موقوفه مفید باشد میتوان فروش را منحصر به یک فصل و مزایدهرا بر طبق عرف و عادات محل و بال نشر کارشناس یا خبره محلی به طور حضوری انجام داد.
تبصره ۳ ـ در صورت تساوی پیشنهادات واصله برنده مزایده با نظر اکثریت اعضای کمیسیون تعیین خواهد شد.
تبصره ۴ ـ رقبات موقوفات مشمول قانون ابطال اسناد رقبات، آب و اراضی موقوفه برابر آییننامه اجرایی آن به اجاره واگذار میشود.
ماده ۱۵ ـ اراضی موقوفه مشمول قانون ابطال اسناد فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه که در محدوده خدمات شهری واقع شده و در حال حاضر کاربری زراعیندارد با تأیید مقامات ذیصلاح و تأمین پرداختن حقوق مکتسبه زارعین صاحب نسق طبق مفاد این آییننامه برای امور ساختمانی مجاز به اجاره واگذار خواهدشد.
ماده ۱۶ ـ متولی موظف است نسبت به وصول مطالبات موقوفه و نیز برای روشن نمودن وضع موقوفه در اجرای قانون ابطال اسناد فروش رقبات، آب و اراضیموقوفه به موقع اقدام کند.
ماده ۱۷ ـ متولیان ادارات حج و اوقاف و امور خیریه مکلفند اقدامات خود را نسبت به اجرای مواد یک و چهار لایحه قانونی تجدید قرارداد و اجازه املاک واموال موقوفه و تجدید انتخاب متولیان و امنا و نظار اماکن متبرکه مذهبی و مساجد مصوب ۱۳۵۸.۲.۴ شورای انقلاب اسلامی ایران همچنان به منظور احقاقحقوق موقوفات پیگیری نمایند.
ماده ۱۸ ـ وجوه حاصل از ضبط سپردههای مزایده موقوفات و اماکن مذهبی به حساب همان موقوفه یا مکان مذهبی واریز خواهد شد.
ماده ۱۹ ـ مخارج هر موقوفه به شرح زیر است.
الف ـ هزینههای مربوط به حفظ عین و بقای موقوفه و فراهم نمودن موجبات آبادانی رقبات آن.
ب ـ تعمیرات جاری و هزینههای مربوط به بهرهبرداری از آن.
ج ـ مالیات و عوارض و حقالتولیه و حقالنظاره و مخارج ثبتی و محاکماتی در صورت شمول.
د ـ مصارف مقرر در وقفنامه و یا سیره جاریه.
تبصره ۱ ـ اعتبارات بند ج به وسیله متولی به مصرف میرسد ولی در مورد مصرف اعتبارات الف، ب، د اطلاع اداره حج و اوقاف و امور خیریه لازم است، مگردر موقوفات منصوصالتولیه در صورتی که مظنه تعدی و تفریط متوای نباشد.
تبصره ۲ ـ آن قسمت از مخارج بند “که تحصیل اسناد هزینه مقدور نباشد گواهی لازم با ذکر علت، نوع و مشخصات هزینه با امضای مسئول اداره محل و متولیو متصدیان امور مالی حسب مور تنظیم خواهد شد.
ماده ۲۰ ـ بودجه فردیس موقوفات و اماکن مذهبی که حاوی مشخصات رقبات و ریز ارقام درآمد و هزینه، موجودی بدهی و مطالبات میباشد باید حداکثر درسه ماه آخر هر سال برای سال آتی طبق مدلول وقفنامه و مطابق نمونهای که سازمان معین مینماید در پنج نسخه تنظیم شود. اداره حج و اوقاف و امور خیریه موظف است طرف مدت یک ماه از تاریخ تنظیم اوراق بودجههای موقوفات متصرفی، آنها را به اداره کل حج و اوقاف و امورخیریه استان مربوطه ارسال تا بررسی و در صورتی که طبق مقررات و مدلول وقفنامه یا سیره جاریه
تنظیم شده باشد تصویب و الاجهت رفع نقص اعاده نماید،بررسی و تصویب بودجههای موقوفات غیرمتصرفی به ترتیب فوق به عهده ادارات حج و اوقاف و امور خیریه محل خواهد بود.بدیهی است در خصوص بودجهموقوفات منصوصالتولیه که مظنه تعدی و تفریط در آن نباشد ادارات حج و اوقاف امور خیریه فقط وصول بودجه را به متولی منصوص اعلام خواهند داشت.
تبصره ۲ ـ موقوفات و اماکنی که از طرف سازمان اداری امنای منصوب هستند در حکم متصرفی بوده و امنای مذکور در تنظیم بودجه با ادارات حج و اوقوفامور خیریه همکاری خواهند نمود.
تبصره ۳ ـ یک نسخه از بودجههای تصویب شده در موقوفات غیرمتصرفی به متولی و در موقوفات متصرفی به حسابداری و یک نسخه به اداره حج و اوقاف وامور خیریه محل و یک نسخه به اداره کل حج و اوقاف و امور خیریه استان مربوطه و یک نسخه به اداره تحقیق مربوطه و یک نسخه به سازمان ارسال خواهدشد و سازمان نیز به نوبه خود بودجههای واصله را مورد رسیدگی قرارداده و انطباق و یا عدم انطباق آن را با مقررات و دستورالعمل هی صادره به اداره حج واوقاف و امور خیریه محل اعلام میدارد.
ادامه بخش ۳