تولیدات صنایع معدنی و فلزی جزو مهم ترین و ارزشمندترین فعالیت های اقتصادی در هر کشوری می باشد. برای ساخت و تولید این صنایع کارخانجات و واحدهای صنعتی نیازمند مجوز هایی هستند که در ادامه توضیح مختصری در مورد شرایط و ضوابط صدور مجوز صنایع معدنی و فلزی و جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی خواهیم داد.
ضوابط صدور مجوز صنایع معدنی و فلزی
با استفاده از جواز تاسیس، دارنده خواهد توانست در یکی از شهرک های صنعتی استان و شهر خود به تولید یکی از صنایع فلزی بپردازد. این مجوز به افراد مختلف اعم از حقیقی و حقوقی تعلق خواهد گرفت.
جهت اخذ جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی متقاضی بایستی مراحل زیر را به ترتیب طی نماید:
۱- مراجعه به اداره کل صنایع و معادن استان مربوطه و یا معاونت برنامه ریزی توسعه و نوسازی وزارت صنایع و معادن و ارائه درخواست صدور مجوز صنایع معدنی و فلزی با ذکر نوع تولید ظرفیت و محل احداث.
۲- ارسال درخواست متقاضی به معاونت برنامه ریزی،توسعه و نوسازی توسط اداره کل (در صورت ارائه درخواست به اداره کل)
۳- بررسی درخواست توسط کارشناسان معاونت توسعه و نوسازی در ظرف یک هفته کاری
۴- اظهار نظر حوزه معاونت یاد شده به متقاضی .درصورتی که با درخواست ارائه شده اعلام نظر موافق گردید،متقاضی در موظف است در ظرف مدت ۳ ماه طرح توجیه فنی و اقتصادی خود رت تهیه و تسلیم نماید.
- تبصره ۱- فرمهای راهنما (فرم ۱) جهت راهنمایی و تهیه طرح در ادارات کل در دسترس متقاضی میباشند.
- تبصره ۲- برای پروژه های معدنی مانند پودرهای سنگ صدف نمک، صنعتی، معمولی و برخی مواد دیگر که نیاز به سرمایه گذاری بالایی ندارد تکمیل و ارائه فرم مذکور برای صدور جواز تاسیس کافی است.
- تبصره ۳- متقاضی میتواند طرح توجیه فنی و اقتصادی خود را همراه با درخواست تواما ارائه نماید.
- تبصره ۴- ضوابط بهداشت محیط کار و تجهیزات احتمالی لازم در طرح منظور گردد.
- تبصره ۵- محدودیتهای احداث منطقه ای (شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران و ۵۰ کیلومتری اصفهان و …) در ارائه طرح رعایت گردد.
۵- بررسی طرح ارسالی و محاسبه و اعلام هزینه صدور جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی به متقاضی در ظرف یک هفته کاری ( در صورت تایید طرح)
۶- صدور جواز تاسیس (فرم ۲) توسط معاونت برنامه ریزی، توسعه و نوسازی و تحویل آن به متقاضی پس از دریافت فیش هزینه واریزی.
- تبصره:میزان حقوق دولتی جهت صدور جواز تاسیس بر مبنای نیم در هزار سرمایه گذاری ثابت مندرج در جواز تاسیس حداکثر تا سقف یک میلیون ریال بوده که توسط کارشناس مربوطه محاسیه و جهت واریز به دارنده جواز تاسیس اعلام می گردد.
تمدید جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی
۱- مدت اعتبار جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی یکسال از زمان صدور مجوز صنایع معدنی و فلزی خواهد بود و متقاضی ملزم است ظرف مدت تعیین شده نسبت به خرید زمین ،آب ،حق انشعاب برق،قرارداد ساخت یا خرید ماشین آلات و نیز تشکیل شرکت و غیره اقدام نماید.
۲- کارشناس حوزه بررسی کننده موظف است هر سه ماه یک بار ضمن بازدید از طرح پیشرفت فیزیکی آن را گزارش نماید.
۳- چنانچه متقاضی بنا به علل موجه موفق به اقدام موارد مندرج در ظهر جواز تاسیس کارگاه تولیدات فلزی (خرید و ساخت و غیره…) در مدت تعیین شده نگردید با ارائه درخواست کتبی از سوی متقاضی جواز تاسیس صادره حداکثر تا ۲ بار و هر بار به مدت ۶ ماه الی ۱ سال از سوی مرجع صادر کننده قابل تمدید خواهد بود.
۴- تمدید مجدد مجوز صنایع معدنی و فلزی منوط به پیشرفت کار مناسب نسبت به تمدید قبلی خواهد بود .
- تبصره ۱- بر اساس مصوبه هیات دولت در هر دوره از تمدید جواز تاسیس مبلغ ده هزار ریال بابت حقوق دولتی توسط متقاضی به حساب خزانه دولت واریز میگردد.
- تبصره ۲- تغییر محل واحد مربوطه در صورت تطبیق با سایر ضوابط منوط به موافقت مرجع صادر کننده میباشد.
۵- پذیرش هرگونه تغییر در نام دارنده جواز تاسیس و پورانه بهره برداری منوط به تایید مرجع صادر کننده خواهد بود و انجام تغییر نام مستلزم رعایت مسائل حقوقی و اداری مربوطه میباشد.
۶- هرگونه تغییر در ظرفیت طرح و نوع تولید نیاز به ارائه طرح اصلاحی و یا توسعه ای از سوی متقاضی جهت بررسی و تایید میباشد.
ضوابط صدور پروانه بهره برداری صنایع معدنی و فلزی
پروانه بهره برداری به صنایع فرآوری مواد معدنی فلزی و غیر فلزی که از وزارت صنایع و معادن جواز تاسیس دریافت داشته اند و نسبت به احداث راه اندازی آزمایشی اقدام نموده اند و یا واحدهایی که پرونده آنها طبق توافق فی مابین این وزارت و وزارت صنایع به وزارت صنایع و معادن منتقل میگردد بشرح مراحل زیر صادر میگردد:
۱- ارائه درخواست کتبی دارنده جواز تاسیس به وزارت صنایع و معادن
۲- دریافت تکمیل و ارائه فرم سئوالات مربوط به صدور پروانه بهره برداری ( فرم شماره ۳) از سوی متقاضی
۳- بازدید کارشناس بررسی کننده از عملیات اجرائی انجام شده از پروژه و تطبیق آن با طرح اولیه و آئین نامه های مربوط گزارش از وضعیت پیشرفت طرح.
۴- کارشناس بررسی کننده پس از بررسی و بازدید از طرح بر اساس هزینه های انجام شده (قیمت تمام شده طرح به نرخ روز) نسبت به تهیه پیش نویس فرم پروانه بهره برداری (فرم ۴) اقدام و جهت تایید و امضا به معاونت مربوطه ارسال مینماید.
پروانه بهره برداری صنایع معدنی و فلزی
واحدهای صنعتی که اقدامات مربوط به راه اندازی خط تولید و فراهم نمودن ماشین آلات مختلف را انجام داده باشند، جهت شروع تولیدات انبوه برای واحد صنعتی خود پروانه بهره برداری می گیرند. واحد می تواند دارای جواز تاسیس باشد یا نباشد.
گواهی فعالیت صنعتی
تمامی کارخانجات و واحدهای صنعتی فعال در داخل حوزه ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران می توانند گواهی فعالیت صنعتی بگیرند. البته در محدوده شهر تهران تنها برای صنایع الکترونیک، رادیولوژی و فیلم های عکاسی، مواد اولیه دارویی، مونتاژ و طراحی تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی و تجهیزات تحقیقاتی و آزمایشگاهی و صنایع کشاورزی گواهی فعالیت صنعتی اخذ می شود.
کارت شناسایی کارگاه
تمامی واحدهایی صنعتی که در داخل محدوده تعیین شده مستقر و فعال بوده و دارای پروانه بهره برداری و یا گواهی فعالیت صنعتی نباشند کارت شناسایی کارگاه تعلق خواهد گرفت . البته به شرطی که پیش از شهریور ماه سال ۱۳۶۴ بهره برداری خود را آغاز کرده باشند.
دستورالعمل صدور جواز تاسیس و پروانه بهره برداری صنایع معدنی و فلزی
متقاضیان سرمایه گذاری در فعالیتهایی که جز وظایف وزارت صنایع و معادن میباشند (صنایع کانه آرایی، فرآوری مواد معدنی و صنایع فلزی ) میتوانند جهت اخذ مجوزهای مربوطه به وزارت صنایع و معادن مراجعه نمایند.
در این راستا وزارت صنایع و معادن وظایف برنامه ریزی هماهنگی توسعه نوسازی ایجاد بهره برداری حمایت و هدایت فعالیتهای فوق الذکر را به شرح زیر بعهده دارد:
تولید محصولات مواد معدنی کانه آرایی و صنایع فرآوری و فلزی
- تولید فلزات آهنی و آلیاژهای آنها و شکل دهی این فلزات و پودرهای مربوطه
- صنایع فلزی غیرآهنی شامل تولید کنسانتره عملیات ذوب ریخته گری پالایش و تولید شمش با ابعاد مختلف و آلیاژها و پودرهای مربوطه با مشخصات فیزیکی-شیمیایی استاندارد.
- صنایع تولید انواع فروآلیاژها از قبیل فروسیلیس فرومنگنز فروکروم فرونیکل و غیره….)
- تولید و فرآوری مصالح ساختمانی (پودرسنگ، سنگ نمره، گچ، پوکه معدنی انواع بالاست و غیره) بر اساس وظایف تعیین شده.
- صنایع تولید انواع پودرهای معدنی در اندازه های گوناگون از جمله میکرونیزه و سوپرمیکرونیزه و مواد معدنی صنعتی.
- صنایع تولید انواع مواد معدنی پالایش شده شامل شستشو و تغلیظ سیلیس، فلدسپات، تالک، کوئولن و ….. بروشهای مختلف.
- صنایع تولید انواع مواد و فرآورده های نسوز شامل آجرهای نسوز منیزیتی، بوته نسوز گرافیتی، کربن منیزیتی، منیزیت کرومیتی، کروم منیزیتی، زیرکنی، سیلیسی، دولومیتی، شاموتی و …. و همچنین انواع مواد ویژه نسوز (جرم، ملات، مواد افزودنی، پاشیدنی بصورت شکل دار و بی شکل).
- صنایع فرآوری انواع سنگهای تزئینی شامل برش خورده صیقل یافته در ابعاد مختلف (تایل اسلب و …)
- صنایع تراش و صیقل سنگهای نرم و سخت جهت ساخت مصنوعات سنگی از قبیل مجسمه ، ستون، گلدان، سنگ لوح و …)
- صنایع فرآوری (تراش ، صیقل) انواع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی.
- صنایع شیمیایی معدنی
- صنایع فرآوری نمک (سنگی و چشمه ای و غیره)صنعتی و ید دار با رعایت استاندارد وزارت بهداشت.
- استحصال انواع املاح معدنی از آبها و شورابه ها و منابع دیگر (نمک ، منیزیت ، پتاس و سایر املاح معدنی)
- تولید شن و ماسه کوهی
- علاوه بر فعالیتهای فوق الذکر هرکونه فعالیتهای صنعتی دیگر و وابسته به مواد معدنی که در چارچوب ضوابط این دستورالعمل قرار می گیرد.
سوالات متداول مجوز صنایع معدنی و فلزی
چه افراد یا شرکت هایی واجد شرایط درخواست مجوز هستند؟
هر شخص، شرکت، انجمن، سرمایه گذاری مشترک یا سایر اشخاص حقوقی ممکن است واجد شرایط درخواست مجوز صنعتی تحت سیستم غیرمحدود باشند.
کدام نهاد اداری مسئول تأیید درخواست مجوزها است؟
مجوزهای صنعتی از طریق سامانه آنلاین وزارت صنعت، بازرگانی و گردشگری اخذ می شود. کلیه درخواست ها برای تایید به سایر مقامات دولتی ارسال می شود.
تحت چه شرایطی ممکن است درخواست برای مجوز به غیر از رعایت نکردن معیارهای عمومی رد شود؟
هیچ شرایطی به جز عدم رعایت معیارهای استاندارد وجود ندارد که تحت آن مجوز صنعتی رد شود مگر برای درخواست محصولات غیرقانونی.
مدت اعتبار یک پروانه چقدر است؟ آیا می توان اعتبار را تمدید کرد؟
پروانه صنعتی به مدت ۱ سال اعتبار دارد و هر ساله با درخواست مجدد قابل تمدید می باشد.
آیا مجوزها بین واردکنندگان قابل انتقال است؟ آیا محدودیت یا شرایطی برای چنین انتقالی وجود دارد؟
پروانه صنعتی می تواند بین واردکنندگان قابل انتقال باشد و هیچ محدودیت یا شرایطی برای چنین انتقالی وجود ندارد.