امور ثبتی
موسسه حقوقی سروش نافع دادمان کرج با بهره گیری از کارشناسان متخصص و مجرب در زمینه ثبت شرکت و اختراع و غیره آماده ارائه خدمات به هموطنان گرامی می باشد.
ثبت اختراع
هرگونه وسیله یا فرمول جدید که برای اولین بار ایجاد شده باشد به عنوان اختراع تلقی میگردد. تمام مواردی که در زمینههای مختلف علمی، صنعتی، کشاورزی و… در جهت بهبود و ارتقای وضعیت زندگی آحاد جامعه برای نخستین بار ایجاد و مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان اختراع قابل ثبت میباشد. در واقع برای ثبت اختراع محصول تولید شده باید راه حل جدید و نوآورانهای برای حل یک مشکل فنی ارئه دهد.
ثبت اختراع
هرگونه وسیله یا فرمول جدید که برای اولین بار ایجاد شده باشد به عنوان اختراع تلقی میگردد. تمام مواردی که در زمینههای مختلف علمی، صنعتی، کشاورزی و… در جهت بهبود و ارتقای وضعیت زندگی آحاد جامعه برای نخستین بار ایجاد و مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان اختراع قابل ثبت میباشد. در واقع برای ثبت اختراع محصول تولید شده باید راه حل جدید و نوآورانهای برای حل یک مشکل فنی ارئه دهد.
مزایای ثبت اختراع چیست؟
با ثبت اختراع، مخترع میتواند سایرین را مکلف کند که به حقوق حاصله از آفرینش فکری او احترام گذاشته و مانع از هرگونه کپیبرداری بدون اجازهی مالک این حقوق شود.
مدت اعتبار ورقهی ثبت اختراع چقدر است؟
کسی که مطابق قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات مصوب تیر ماه ۱۳۱۰، اختراع خود را در اداره مالکیت صنعتی به ثبت رسانده و ورقه اختراع دریافت نموده بر اساس ماده ۳۳ قانون مذکور بنا به تقاضای مخترع به مدت ۱۰ یا ۱۵ و یا نهایتا ۲۰ سال مورد حمایت قانونی قرار خواهد گرفت. در مدت اشاره شده مخترع با رعایت مواد قانونی مجاز به هرگونه استفاده قانونی خواهد بود.
بعد از انقضای مدت حمایت قانونی حتی به درخواست مخترع این مدت قابل تمدید نخواهد بود و منافع اختراع دیگر متعلق به شخص خاصی نیست بلکه متعلق به عموم مردم جامعه خواهد بود و هر کس میتواند بطور مجانی بدون پرداخت وجهی به مخترع از دانش فنی آن اختراع استفاده نماید.
البته حفظ گواهینامهی اختراع در این ۲۰ سال منوط به پرداخت اقساط سالیانه توسط متقاضی ثبت اختراع میباشد و در صورت عدم پرداخت هزینهی سالانه، اظهارنامه مربوط مسترد شده تلقی و با گواهینامهی اختراع فاقد اعتبار میشود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع
- تنظیم ادعانامه
- توصیف اختراع
- خلاصه اختراع
- نقشه یا فرمولاسیون اختراع
- کپی شناسنامه و کارت ملی (برای افراد حقیقی)
- کپی روزنامه رسمی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت (برای افراد حقوقی)
- کپی شناسنامه و کارت ملی دارندگان حق امضاء (برای افراد حقوقی)
تمام شرکتها و موسسهها بعد از ثبت شرکت نیازمند تغییرات و یا تصمیماتی هستند که طبق قانون تجارت باید آنها را ثبت کنند. برای ثبت تغییرات شرکت نیاز به تنظیم صورتجلسه میباشد. روش و مقررات خاصی جهت تنظیم صورتجلسه لازم است و باید نکات بسیاری را با توجه به قانون تجارت، اساسنامه شرکت و نوع شرکت یا موسسه ثبت شده لحاظ کرد.
ثبت تغیرات شرکتی
ثبت تغییرات شرکت
تمام شرکتها و موسسهها بعد از ثبت شرکت نیازمند تغییرات و یا تصمیماتی هستند که طبق قانون تجارت باید آنها را ثبت کنند. برای ثبت تغییرات شرکت نیاز به تنظیم صورتجلسه میباشد. روش و مقررات خاصی جهت تنظیم صورتجلسه لازم است و باید نکات بسیاری را با توجه به قانون تجارت، اساسنامه شرکت و نوع شرکت یا موسسه ثبت شده لحاظ کرد.به صورت خلاصه انواع تغییرات شرکتها به شرح زیر میباشد:
- تغییر نشانی شرکت
- تغییر موضوع فعالیت شرکت
- الحاق به موضوع فعالیت شرکت
- تغییر نام شرکت
- افزایش سرمایه شرکت
- کاهش سرمایه شرکت
- ورود شریک یا سهامدار جدید به شرکت
- خروج شریک یا سهامدار از شرکت
- نقل و انتقال سهام یا سهمالشرکه
- انتخاب اعضای هیئتمدیره
- انتخاب بازرسین (سهامی خاص)
- تصویب ترازنامه و سود و زیان سال مالی (سهامی خاص)
- اصلاح ماده اساسنامه شرکت
- انحلال شرکت
- تاسیس یا انحلال شعبه
- پرداخت سرمایه تعهدی
- تبدیل نوع سهام
- تغییر یا تمدید مدیر تصفیه
صورتجلسه ثبت تغییرات شرکت
بموجب ماده ۱۰۶ قانون تجارت در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن یکی از کارهای زیر باشد، یک نسخه از صورتجلسه مجمع باید جهت ثبت به مرجع ثبت شرکتها ارسال گردد:
- انتخاب مدیران و بازرس یا بازرسان.
- تصویب ترازنامه.
- کاهش یا افزایش سرمایه و هر نوع تغییر در اساسنامه.
- انحلال شرکت و نحوهی تصفیه آن.
تغییر آدرس شرکت
تغییر دادن آدرس شرکت به معنی تغییر جای شرکت از محلی به محل دیگر است. سهامداران با تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده میتوانند صورتجلسه تغییر آدرس شرکت را تنظیم و آدرس شرکت خود را تغییر دهند.
مدارک لازم جهت تغییر آدرس شرکت
- کپی آگهی تاسیس
- کپی روزنامه رسمی
- کپی مدارک همه اعضاء شرکت
- کپی آگهی آخرین تغییرات (اگر تغییری بوده).
فرایند تغییر آدرس شرکت
- کامل کردن مدارک توسط موکل و تحویل به کارشناس
- تحویل دادن مدارک به وکلا
- تنظیم صورتجلسه و بعد ارائه به موکل به جهت امضاء
- تحویل دادن مدارک توسط وکلا به اداره ثبت
- اگر ایرادی در مرحله تایید نهایی بود آن ایراد اعلام شده رفع شود و با هماهنگی با موکل ایراد اصلاح شده همان روز تایید میگردد.
- تایید نهایی و صدور آگهی تغییرات
- حدوداً یک هفته بعد از صدور پیش آگهی، صدور در روزنامه رسمی
افزایش سرمایه شرکت
بعضی وقتها شرکت موفقیتهائی بدست آورده و احتیاج به افزایش سرمایه دارد. پس میتواند به سرمایه خود اضافه کند. در این صورت باید سهام جدیدی بفروشد. در صورتی که در اساسنامه پیشبینی شده باشد میتوان با رعایت آن اقدام به افرایش سرمایه و فروش سهم نماید.افزایش سرمایه زمانی امکان دارد که سرمایه شرکت تماماً تأدیه شده باشد والا طبق ماده ۱۶۵ قانون تجارت زمانی که شرکاء هنوز تعهد خود را کاملاً انجام نداده و مبلغی از سرمایه را پرداخت نکرده باشند، شرکت «تحت هیچ عنوان» حق افزایش سرمایه را نخواهد داشت. بعضی مواقع شرکت سود زیادی داشته و ارزش سهام آن در بازار بیش از قیمت اسمی سهام میباشد و خریداران سهام جدید که به همان قیمت اسمی بهای سهام منتشره را میپردازند، سود بیتناسبی ممکن است ببرند.
طبق ماده ۱۶۰ اصلاحی قانون تجارت:
شرکت میتواند سهام جدید را برابر با مبلغ اسمی بفروشد و یا این که مبلغی علاوه بر مبلغ اسمی سهم، به عنوان اضافه ارزش سهم از خریداران دریافت کند. همچنین شرکت میتواند عواید حاصله از اضافه ارزش سهام فروخته شده را به اندوخته منتقل سازد و یا نقداً بین صاحبان سهام سابق تقسیم کند یا در ازاء آن سهام جدید به صاحبان سهام بدهد.
کاهش سرمایه شرکت
همانطور که ممکن است شرکت به افزایش سرمایه احتیاج داشته باشد، گاهی اتفاق میافتد که شرکت به کاهش سرمایه نیاز داشته باشد. کاهش سرمایه به دو صورت انجام می شود:
- اختیاری
- اجباری
کاهش سرمایه اختیاری
اگر شرکت به زودی به اهداف و برنامههای خود دست نمییابد و بیش از مبلغ مورد نیاز سرمایه در اختیار دارد، میتواند قسمتی از سرمایه خود را کاهش داده و به شرکاء مسترد کند.
طبق ماده ۱۸۹ اصلاحی قانون تجارت:
مجمع عمومی فوقالعاده شرکت میتواند به پیشنهاد هیئتمدیره در مورد کاهش سرمایه به طور اختیاری اتخاذ تصمیم کند، مشروط بر این که در اثر کاهش به تساوی حقوق صاحبان سهام لطمهای وارد نشود و سرمایه شرکت از حداقل مبلغ مقرر کمتر نشود. یعنی در شرکتهای سهامی عام از پنج میلیون ریال و در شرکتهای سهامی خاص از یک میلیون ریال کمتر نباشد.
مراحل کاهش اختیاری سرمایه
- پیشنهاد هیئتمدیره در مورد کاهش سرمایه باید حداقل ۴۵ روز قبل از تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده به بازرسان تسلیم شود.
- این پیشنهاد باید با توجیه لزوم کاهش سرمایه و شامل گزارشی درباره امور شرکت از ابتدای سال مالی که مجمع عمومی ترازنامه قبل از آن را تصویب نموده، همراه باشد.
- بازرسان شرکت باید پس از دریافت پیشنهاد هیئت مدیره نظر خود را به مجمع عمومی فوق العاده گزارش دهند.
- تصمیم مجمع عمومی دائر بر کاهش سرمایه باید حداکثر ظرف یکماه در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای مربوط به شرکت در آن نشر میشود آگهی گردد.
- در این صورت هر یک از طلبکاران که منشاء طلب آنها قبل از نشر آگهی فوق باشد میتوانند ظرف دو ماه از تاریخ نشر آگهی (هر یک از آگهیهای فوق که دیرتر منتشر شود) اعتراض خود را نسبت به کاهش سرمایه به دادگاه مربوطه تقدیم نمایند.
- در صورتی که به نظر دادگاه اعتراض وارد تشخیص داده شود و شرکت جهت تأمین طلب معترض وثیقهای که به نظر دادگاه کافی باشد نسپارد، در این صورت دین حال شده و دادگاه حکم به پرداخت آن خواهد داد.
- تا مدت دو ماه از تاریخ انتشار آگهی و همچنین در صورت بودن معترض قبل از خاتمه اجرای حکم قطعی دادگاه، کاهش سرمایه ممنوع است.
کاهش سرمایه به یکی از دو طریق ممکن است:
- کاهش تعداد سهام، که در این صورت بعضی از شرکاء قیمت اسمی سهم خود را دریافت و با رضایت از شرکت خارج میشوند.
- کاهش مبلغ اسمی سهام. مثلاً سهام ده هزار تومانی به پنج هزار تومان کاهش مییابد و مازاد آن به صاحبان سهام مسترد میشود.
نکته: خرید سهام شرکت توسط همان شرکت ممنوع است (ماده ۱۹۸ قانون تجارت) زیرا در این صورت سرمایه شرکت کاهش پیدا میکند بدون این که کاهش سرمایه آگهی شود.
کاهش سرمایه اجباری
اگر کاهش سرمایه در اثر برداشت نباشد بلکه زیانهای وارده به قدری باشد که نصف سرمایه شرکت از میان برود، در این صورت قانون تجارت بر اساس ماده ۱۴۱ هیئتمدیره شرکت را موظف نموده که مجمع عمومی را دعوت نمایند تا نسبت به بقاء یا انحلال شرکت تصمیم بگیرند. البته مجمع عمومی تصمیم به انتشار سهام جدید و یا کاهش سرمایه و یا انحلال شرکت خواهد گرفت. این تصمیم را در هر حال مدیران شرکت مطابق مقررات قانون به اطلاع مرجع ثبت شرکتها خواهند رسانید. هرگاه مجمع عمومی فوقالعاده رأی به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه با رعایت مقرراتی که برای ثبت شرکت لازم است سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهند. مشروط بر این که از میزان حداقلی که برای شرکت های سهامی تعیین شده کمتر نباشد.
نقل و انتقال سهام یا سهم الشرکه
نقل و انتقال سرمایه در تمام شرکتها امکانپذیر است. هر یک از شرکتهای قابل ثبت در قانون تجارت ایران مانند شرکت سهامی خاص و یا شرکت با مسئولیت محدود روندی برای نقل و انتقال سهام دارند که در ادامه با آن آشنا میشویم.
نقل و انتقال سهام
اصولاً سهام شرکتهای سهامی قابل انتقال است و باید به این نکته اشاره کنیم که خرید سهام شرکتهای سهامی بیشتر به جهت تجارت است. اغلب در صرافیها و بعضی از بانکها، سهام شرکتها خرید و فروش میشود. بیشتر معاملات سهام شرکتها در بورس انجام میشود. ولی در انتقال سهام مقررات خاصی به شرح زیر وضع شده است:
در سهام بی نام صدور سهم یا گواهی موقت مادامی که تمام قیمت اسمی آنها تأدیه نشده ممنوع است، بنابراین سهام بی نام موقعی صادر میشود که تمام قیمت آنها پرداخت شده باشد و مسلم است در چنین موردی سهم بی نام و یا گواهی موقت، به صورت سند در وجه حامل تنظیم و مالک دارنده آن شناخته میشود مگر خلاف آن ثابت گردد و نقل و انتقال این گونه سهام به قبض و اقباض بعمل میآید.در سهام با نام مطابق ماده ۴۰ اصلاحی قانون تجارت انتقال باید در دفتر سهام شرکت به ثبت برسد و انتقال دهنده یا نماینده او باید انتقال را در دفتر مربوطه تصدیق و امضاء کند. هرگاه انتقال و واگذاری سهام با نام موقعی صورت گیرد که تمامی مبلغ اسمی آن پرداخت نشده باشد، نشانی کامل انتقال گیرنده نیز در دفتر ثبت سهام شرکت قید و به امضاء انتقال گیرنده میرسد و اگر انتقال گیرنده نشانی خود را تغییر داد اقامتگاه جدید باید در دفتر مزبور ثبت شود و این عمل از لحاظ اجرای تعهدات ناشی از نقل و انتقال سهم معتبر خواهد بود. بنابراین هر انتقالی بدون رعایت شرایط فوق به عمل آید از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار است.
ثبت شرکت
شرکت به معنی شریک شدن با یکدیگر در یک موضوع و فعالیتی مشخص . افراد برای فعالیتهای تجاری خود و برخورداری از یک پشتوانه حقوقی براساس انواع قوانین مربوط به قانون تجارت اقدام به ثبت شرکت می کنند . در علوم انسانی شرکت یک نهاد قانونی با فعالیت های مخصوص تجاری و بازرگانی می باشد که بین دو شخص حقیقی و یا حقوقی و یا ترکیبی از هر دو تشکیل می شود .
ثبت شرکت سهامی خاص
ثبت شرکت سهامی خاص یکی از انواع ثبت شرکتها در قانون تجارت ایران میباشد که از نظر ساختار تقریبا شبیه به ثبت شرکت با مسئولیت محدود است. ماهیت این نوع شرکت بازرگانی است و از جنبهی اعتباری برای اخذ تسهیلات بانکی، اخذ نمایندگیهای معتبر و یا شرکت در مناقصات و مزایدههای سطح بالا مناسب است. سرمایه در این نوع از شرکتها به سهام تقسیم میشود. سهام شرکتهای سهامی خاص در بورس اوراق بهادار قابل داد و ستد نیست اما توسط مردم به راحتی قابل معامله میباشد. در هنگام ثبت شرکت سهامی خاص، برخلاف شرکت با مسئولیت محدود باید تمام سرمایه آن در هنگام تاسیس توسط موسسان آن تامین و بخشی از سرمایه در بانک سپردهگذاری شود.در شرکتهای سهامی خاص مانند شرکتهای با مسئولیت محدود و برخلاف شرکتهای تضامنی، مسئولیت هر یک از سهامداران در مورد قروض(بدهیها) و تعهدات شرکت، محدود به مبلغ سرمایهگذاری شده در شرکت است و در صورت عدم کفایت مجبور نیستند اموال شخصی خود را در این راه مصرف نمایند. به زبان سادهتر در صورتی که شرکت ورشکسته شود و نتواند جوابگوی طلبکاران باشد تنها سرمایهی سهامداران از بین میرود و طلبکاران نمیتوانند باقیماندهی مطالبات خود را از اموال شرکای شرکت مطالبه کنند.
اسم شرکتهای سهامی خاص باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
در شرکت سهامی خاص باید بلافاصله قبل یا بعد از نام شرکت عبارت “سهامی خاص” در تمام اوراق، اطلاعیهها و آگهیهای شرکت بهطور خوانا و مشخص درج شود. برای آگاهی بیشتر “راهنمای انتخاب اسم برای شرکتها” را بخوانید.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص چقدر است؟
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال(یکصد هزار تومان) میباشد که باید توسط خود موسسین تامین گردد. بنابراین موسسین حق صدور اعلامیه پذیرهنویسی را ندارند و باید در هنگام ثبت شرکت حداقل ۳۵% از سرمایه اعلامی را در حسابی به نام “شرکت در شرف تاسیس” نزد یکی از بانکها سپردهگذاری کنند.
شرکتهای سهامی خاص چه زمانی نیازمند افزایش سرمایه هستند؟
عرفا شرکتهای سهامی خاص در هنگام اخذ تسهیلات بانکی نیاز به افزایش سرمایه پیدا میکنند. به این علت که تا ۱۰ برابر سرمایه ثبت شده به آنها وام تعلق میگیرد.
سهامداران، هیئت مدیره و بازرسین در شرکت سهامی خاص چه شرایطی باید داشته باشند؟
شرکت سهامی خاص حداقل با سه نفر سهامدار و دو نفر اعضای هیئت مدیره (مدیر) تشکیل میشود. بهتر است تعداد اعضای هیات مدیره فرد باشد تا در تصمیمگیریها اکثریت و اقلیت مشخص شود. در این نوع از شرکتها هیات مدیره حداکثر برای مدت دو سال انتخاب میشوند. انتخاب بازرس برای شرکت سهامی خاص(اصلی و علیالبدل) الزامیست و بازرسین برای یک دوره مالی یکساله انتخاب میشوند و طبق قانون بازرسین نباید از اقوام درجهی یک تا سه اعضای هیات مدیره باشند.
ثبت شرکت سهامی عام
ثبت شرکت سهامی عام یکی از انواع ثبت شرکت در قانون تجارت ایران میباشد که برای انجام پروژههای بزرگ عمرانی، صنعتی، کشاورزی و… وجود چنین شرکتهای بزرگی لازم و ضروری است.در اینگونه از شرکتها سرمایههای اندک در قالب سهام به عموم مردم واگذار میشود.
موسسین یا مدیران با اداره شرکت، سرمایه به دست آمده را در جریان گردش صحیح اقتصادی قرار میدهند که این امر دو نتیجه در بر دارد: در مرحله اول سودی از سرمایهگذاری یا انجام فعالیتهای عمرانی نصیب سهامدار میشود و در مرحله دوم رونق و آبادانی را برای کشور به ارمغان میآورد.شرکت سهامی عام نوعی خاص و منحصر به فرد از شرکت های بزرگ میباشد که اجازه فروش سهام به تمام مردم را دارد و مردم میتوانند در هنگام اعلام پذیرهنویسی به شعب بانک اعلام شده مراجعه و برگهی تعهد سهم را امضاء و مبلغ آن را به حساب شرکت واریز نمایند. بنابراین تعداد شرکا در شرکت سهامی عام زیادتر از سایر انواع شرکت های سهامی است؛ این امر میتواند منجر به جمعشدن سرمایههای کوچک و ایجاد یک سرمایه بزرگ شود که انجام فعالیتهای اقتصادی سنگین را میسر میسازد. در این نوع شرکت نقل و انتقال سهام آسان است و نیاز به رضایت سایر سهامداران ندارد.
اسم شرکتهای سهامی عام باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
در شرکت سهامی عام باید بلافاصله قبل یا بعد از نام شرکت عبارت “سهامی عام” در تمام اوراق، اطلاعیهها و آگهیهای شرکت بهطور خوانا و مشخص درج شود. برای آگاهی بیشتر مقاله راهنمای انتخاب اسم برای شرکتها را بخوانید.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی عام چقدر است؟
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی عام پنج میلیون ریال(پانصد هزار تومان) میباشد که در ابتدا موسسین باید ۲۰% سرمایه را شخصا تعهد و حداقل ۳۵% از مبلغ تعهد داده شده را در حسابی به نام “شرکت در شرف تاسیس” نزد یکی از بانکها سپردهگذاری کنند.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود
ثبت شرکت با مسئولیت محدود سادهترین و رایجترین نوع ثبت شرکتها در قانون تجارت ایران میباشد. این نوع از شرکت بین دو یا چند نفر برای انجام کارهای تجاری مانند فعالیتهای بازرگانی، خدماتی، ساختمانی و… در ابعاد کوچک تشکیل میشود. این نوع از شرکت به این جهت با مسئولیت محدود نامیده میشود که برخلاف شرکتهای تضامنی، مسئولیت هر یک از شرکاء در مورد قروض (بدهیها) و تعهدات شرکت، محدود به مبلغ سرمایهگذاری شده در شرکت است و در صورت عدم کفایت مجبور نیستند اموال شخصی خود را در این راه مصرف نمایند. به زبان سادهتر در صورتی که شرکت ورشکسته شود و نتواند جوابگوی طلبکاران باشد تنها سرمایهی شرکاء از بین میرود و طلبکاران نمیتوانند باقیماندهی مطالبات خود را از اموال شرکای شرکت مطالبه کنند.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود از زمان تکمیل مدارک و تشکیل پرونده، بین ۲۰ تا ۳۰ روز کاری به طول میانجامد.
انتخاب نام برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
در نام شرکت با مسئولیت محدود باید عبارت (با مسئولیت محدود) درج شود در غیر اینصورت شرکت به عنوان شرکت تضامنی شناخته میشود و در برابر اشخاص ثالث تابع مقررات شرکتهای تضامنی است. همچنین نام شرکت نباید در بردارندهی اسم هیچ کدام از شرکا باشد که در غیراینصورت شریکی که اسم او در نام شرکت استفاده شده است در مقابل اشخاص ثالث حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی را دارد.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود یک میلیون ریال (یکصد هزار تومان) میباشد و نیازی نیست تمام یا قسمتی از این مبلغ به حسابی در بانک واریز شود. سرمایه یک شرکت با توجه به موضوع و سطح فعالیت آن تعیین میگردد و در مسائلی همچون دریافت تسهیلات بانکی یا انعقاد قراردادها یا دریافت نمایندگیها و… میتواند بسیار تاثیر گذار باشد. با این وجود برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود هیچگونه منع قانونی برای تعیین مقدار سرمایه شرکت وجور ندارد و میشود سرمایه را همان حداقل (یک میلیون ریال) در نظر گرفت.
همچنین نقل و انتقال سهام در این نوع از شرکتها در یکی از دفاتر اسناد رسمی و یا با تنظیم صورتجلسهی دو مرحلهای در اداره ثبت شرکتها صورت میگیرد.
شرایط شرکاء، هیئت مدیره و بازرسین برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت با مسئولیت محدود حداقل با دو نفر شریک تشکیل میشود که باید حداقل یکی از شرکا بالای ۱۸ سال سن داشته باشد.
- افراد زیر ۱۸ سال نمیتوانند به عنوان مدیرعامل و یا عضو هیئت مدیره انتخاب شوند و تنها میتوانند به عنوان شریک انتخاب شوند.
- اگر تعداد شرکاء بیش از ۱۲ نفر باشد، شرکت باید دارای هیئت نظار بوده و هیات مزبور باید لااقل سالی یکبار مجمع عمومی شرکاء را تشکیل دهد.
- حداقل تعداد مدیران یک نفر میباشد و حداکثری برای تعداد اعضای هیئت مدیره تعریف نشده است. (بهتر است به جهت مشخص شدن اکثریت و اقلیت در تصمیمگیریها تعداد افرد هیئت مدیره فرد باشد)
- اعضاء هیئت مدیره نباید کارمند دولت باشند.
- اعضاء هیئت مدیره نباید دارای سابقه کیفری (سوء پیشینه) باشند.
- اعضاء هیئتمدیره برای مدت نامحدود و یا با توافق شرکاء برای مدت خاصی انتخاب میشود.
- انتخاب بازرس یا بازرسین کاملا اختیاریست!
ثبت شرکت تضامنی
ثبت شرکت تضامنی یکی از انواع ثبت شرکتها در قانون تجارت ایران است. شرکت تضامنی شرکتی است که تحت اسم مخصوصی برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود و اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض شرکت کافی نباشد، هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض میباشند. بعد از شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی بیشترین متقاضی را برای ثبت دارد. تضامنی از واژهی ضامن یا ضمانت برداشت شده که اشاره به ضمانت هر یک از سهامداران در مقابل کل بدهیهای شرکت دارد.
معمولا اشخاص به دلیل مسئولیت بالای این نوع از شرکت تمایلی برای ثبت شرکت تضامنی ندارند! مگر به واسطهی نوع فعالیت خود توسط نهاد زیربط ملزم به ثبت چنین شرکتی شوند. مانند شرکت تضامنی صرافی که برای اخذ مجوز از بانک مرکزی ملزم به ثبت چنین شرکتی میشوند.
انتخاب نام برای ثبت شرکت تضامنی
در نام شرکت تضامنی باید عبارت شرکت تضامنی و لااقل اسم یک نفر از شرکاء ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد باید بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده است عبارتهایی از قبیل «و شرکا» یا «و برادران» قید شود. (مانند: شرکت امید محمودی و برادران)
حداقل سرمایه و مقدار سهمالشرکه در شرکت تضامنی
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت تضامنی یک میلیون ریال (یکصد هزار تومان) میباشد.
ثبت شرکت تضامنی زمانی صورت میپذیرد که تمام سرمایه نقدی پرداخت و سهم شراکت غیر نقدی نیز با توافق تمام شرکا ارزیابی و تسلیم شده باشد. در ثبت شرکت تضامنی تقسیم سود به نسبت سهم شرکا میباشد، اما شرکا میتوانند ترتیب دیگری برای تقسیم سود میان خود مقرر نمایند.
شرایط شرکاء، هیئت مدیره و بازرسین برای ثبت شرکت تضمنی
- شرکت با مسئولیت محدود حداقل با دو نفر شریک تشکیل میشود که باید حداقل یکی از شرکا بالای ۱۸ سال سن داشته باشد.
- افراد زیر ۱۸ سال نمیتوانند به عنوان مدیرعامل و یا عضو هیئت مدیره انتخاب شوند و تنها میتوانند به عنوان شریک انتخاب شوند.
- اگر تعداد شرکاء بیش از ۱۲ نفر باشد، شرکت باید دارای هیئت نظار بوده و هیات مزبور باید لااقل سالی یکبار مجمع عمومی شرکاء را تشکیل دهد.
- حداقل تعداد مدیران یک نفر میباشد و حداکثری برای تعداد اعضای هیئتمدیره تعریف نشده است. (بهتر است به جهت مشخص شدن اکثریت و اقلیت در تصمیمگیریها تعداد افرد هیئتمدیره فرد باشد)
- اعضاء هیئتمدیره نباید کارمند دولت باشند.
ثبت شرکت تعاونی تولید و مصرف
ثبت شرکت تعاونی یکی دیگر از انواع ثبت شرکتها در قانون تجارت ایران است. شرکت تعاونی مشارکتی است بین افراد برای دستیابی به منافع مشترک.در حقیقت این افراد به همدیگر کمک میکنند و برای تهیه مایحتاج یا کسب اعتبار و وام تعاونی تشکیل میدهند.تعاون به زبان ساده یعنی همکاری. اصل و ریشهی واژهی تعاون از باب تفاعل و در زبان عربی از ابواب ثلاثی مزید است و مصدر آن عون (جمع آن اعوان به معنای یاران) میباشد که به معنی پشتیبانی در کار است. واژهی تعاون در جاهایی به منظور یاری نمودن، انجام عمل متقابل، با هم مهربانی کردن، همکاری، کمک کردن به یکدیگر، کار مشترک، ترکیبی از خودیاری و کمک متقابل و بالاخره همیاری استفاده میشود که از مجموع این معانی اینطور برداشت میشود که بهترین منظور از تعاون کارگروهی و همکاری است.
ثبت شرکت در مناطق آزاد تجاری
مناطق آزاد تجاری در ایران شامل کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی و ماکو میباشند. شرکتهایی که در مناطق آزاد ثبت میشوند به شرطی که فعالیت آنها در منطقهی آزاد باشد مشمول معافیت مالیاتی درآمد میشوند و اگر خارج از منطقهی آزاد فعالیتی انجام دهند باید مالیات آن را بپردازند. شرکتهایی که در منطقههای آزاد تجاری ایران ثبت میشوند دقیقا همان شرکتهای موجود در قانون تجارت هستند و برای فعالیت علاوه بر ثبت شرکت باید از سازمان مناطق آزاد مجوز فعالیت اقتصادی دریافت کنند.
انتخاب نام برای ثبت شرکت در منطقه آزاد کیش
تمام قوانین و مقررات انتخاب نام برای شرکتهایی که در مناطق آزاد ثبت میشوند، دقیقا همان قوانین و مقررات موجود در قانون تجارت میباشند، با این تفاوت که نام منطقهی آزاد مورد نظر (مانند کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند، انزلی و ماکو) باید در نام شرکت هم گنجانده شود.
مزایای سرمایهگذاری در منطقه آزاد کیش
- معافیت مالیاتی ۱۵ ساله برای دریافتکنندگان مجوز فعالیت اقتصادی.
- امکان ورود اتباع خارجی بدون اخذ روادید.
- ۱۰۰ درصد مالکیت خارجی.
- تضمین و حمایت قانونی از سرمایهگذاران خارجی.
- عدم محدودیت در زمینههای مختلف سرمایهگذاری برای دریافتکنندگان مجوز فعالیت اقتصادی.
- عدم محدودیت در انتقال ارز به دیگر مناطق آزاد ایران یا سایر کشورها.
- عملیات پولی و بانکی با انعطاف بیشتر.
- کارآیی، سرعت و خدمات کامل بانکهای دولتی/ خصوصی و شرکتهای بیمه.
- خرید و فروش آسان ارز بر اساس نرخ عرضه و تقاضا در بانکهای منطقه در قالب اعلامیههای تالار فرعی معاملات بانک مرکزی.
- معافیت از حقوق گمرکی برای واردات مواد اولیه و ماشینآلات صنعتی واحدهای تولیدی در کیش.
- ثبت ساده و آسان شرکتها، مؤسسات صنعتی، مؤسسات فرهنگی و مالکیت معنوی.
- هزینه بسیار پایین و مراحل ساده برای صادرات مجدد کالا.
- مقررات آسان برای ورود قانونی تمامی کالاها طبق جدول عوارض گمرکی.
- امکان صادرات کالاهای تولید شده در کیش به سرزمین اصلی ایران در چارچوب نظام ارزش افزوده.
- فروش و اجاره زمین برای ایرانیان و اجاره زمین برای غیر ایرانیان.
- شرایط و مقررات ساده کار.
شرایط واردات کالا به منطقه آزاد کیش
واردات هر نوع کالا به منطقهء آزاد کیش (به جز کالاهایی که به موجب شرع مقدس اسلام یا بر اساس مقررات ویژه منطقه غیرمجاز شناخته شدهاند) آزاد است.
واردات کالا شامل شرایط زیر میباشد:
- لوازم و مصالح ساختمانی با تشخیص و صلاحدید سازمان از پرداخت عوارض گمرکی معاف میباشند.
- ماشینآلات، مواد اولیه و لوازم یدکی واحدهای تولیدی و صنعتی از عوارض گمرکی معاف میباشند.
- سایر کالاها ملزم به پرداخت عوارض گمرکی میباشند و در صورت ترانزیت یا صدور مجدد ۳/۰ درصد ارزش کالا باید به عنوان هزینه خدمات پرداخت شود.
- واردات کالا برای نگهداری موقت در انبارهای مخصوص منطقه برای مدت مشخص مجاز میباشد.
- واردات کالاهای تولید شده در مناطق آزاد ایران به منطقه آزاد کیش مشمول تخفیف %۵۰ در عوارض گمرکی میباشد.
شرایط صادرات و خروج کالا از منطقه آزاد کیش
- صادرات کالاهای ساخته شده در کیش، اعم از اینکه مواد اولیه استفاده شده در آنها از منابع داخلی یا خارجی تهیه شده باشد کلا مجاز است.
- صادرات کالاهای تولید شده در کیش، به داخل کشور بر اساس ارزش افزوده از پرداخت حقوق گمرکی معاف میباشد و تنها برای آن بخش از مواد اولیه و قطعات وارداتی که در تولید نهایی مورد استفاده قرار گرفته است. عوارض مربوطه منظور خواهد شد.
- صادرات کالاهای خارجی اعم از مصرفی، ماشینآلات و مواد اولیه به سرزمین اصلی مجاز میباشد اما ترخیص آنها منوط به رعایت مقررات عمومی صادرات و واردات کشور میباشد.
- صادرات کالاهای ساخت داخل کشور از منطقه آزاد کیش به کشورهای خارجی مستلزم رعایت مقررات عمومی صادرات و واردات کشور میباشد.
- خروج کالاهایی که از نقاط مختلف کشور به منظور تعمیر و یا تکمیل به صورت موقت وارد جزیره میشوند، مجاز بوده و در این حالت بابت ارزش دستمزد عملیات انجام شده و یا تعمیر و تکمیل مبلغی مطالبه نخواهد شد. تنها برای قطعات و لوازمی که تعویض یا اضافه شده است حقوق گمرکی و سود بازرگانی طبق مقررات
ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران
بنا بر قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی (مصوب ۲۱/۰۸/۱۳۷۶ مجلس شورای اسلامی) این شرکتها در کشور محل ثبت خود، شرکت قانونی شناخته میشوند، مشروط به عمل متقابل از سوی کشور متبوع میتوانند در زمینههایی که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین میشود در چهارچوب قوانین و مقررات کشور نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود اقدام نمایند.براساس ماده ٢ آئیننامه اجرایی این قانون، شعبه شرکت خارجی واحد محلی، تابع شرکت اصلی است که مستقیما به وسیله نماینده یا نمایندگان خود موضوع و وظایف شرکت اصلی را در محل انجام میدهند. فعالیت شعبه در ایران تحت نام و با مسئولیت شرکت اصلی خواهد بود؛ بنابراین تمام وظایف و مسئولیتهای قانونی بر عهدهی شرکت اصلی میباشد و در صورت لزوم در برابر قانون پاسخگو خواهد بود.
چه شرکتهایی مجاز به ثبت شعبه در ایران هستند؟
شرکتهایی که در کشور متبوع خود تشکیل شده و دارای شخصیت حقوقی ثبت شده هستند، میتوانند برای فعالیت در ایران در زمینههایی که ذکر خواهد شد براساس قوانین و مقررات مربوطه اقدام به ثبت شعبه یا نمایندگی خود نمایند. ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی در ایران مشروط به عمل متقابل کشور متبوع شرکت خارجی میباشد. یعنی اگر در کشور متبوع شرکت خارجی شعب یا نمایندگیهای شرکتهای ایرانی به ثبت برسند آن شرکتها نیز میتوانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خود در ایران اقدام نمایند.
زمینههای فعالیت برای ثبت شعبه شرکت خارجی
- ارائه خدمات بعداز فروش کالاها یا خدمات شرکت خارجی:
در صورتی که شرکتهای خارجی اقدام به فروش کالا یا خدمات به اشخاص ایرانی نمایند، برای ارائه خدمات پس از فروش میتوانند تقاضای ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی را کنند. - انجام عملیات اجرائی قراردادهایی که بین اشخاص ایرانی و شرکت خارجی منعقد می شود:
در خصوص شروع عملیات اجرایی و انجام موضوع قراردادهای منعقده بین اشخاص ایرانی (اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی اعم از خصوصی و دولتی) و شرکتهای خارجی طرف خارجی میتواند تقاضای ثبت شعبه یا نمایندگی خود را داشته باشند. - بررسی و زمینه سازی برای سرمایه گذاری شرکت خارجی در ایران.
شرکتهای خارجی که قصد سرمایه گذاری در ایران را دارند به دو شیوهی زیر میتوانند اقدام نمایند:
- در چهار چوب مقررات قانون مربوط به جلب و حمایت سرمایههای خارجی مصوب آذرماه ١٣٣۴ از طریق مراجعه به سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران و تسلیم مدارک و اخذ مصوبه هیات وزیران جهت سرمایه گذاری.
- مشارکت مستقیم با اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی از طریق ایجاد شرکتهای تجاری یا سهیم شدن در شرکتهای تجاری موجود.
در ارتباط با بررسی و زمینه سازی برای اقدام در زمینه دو مورد فوق شرکتهای خارجی می توانند اقدام به تاسیس شعبه یا نمایندگی نمایند.
- همکاری با شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی برای انجام کار در کشورهای ثالث در مواردی که شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی برای انجام امور صنعتی فنی عمرانی و غیره در کشورهای ثالث انتخاب شده و جهت انجام امور مربوطه با یک یا چند شرکت خارجی قرارداد مشارکت منعقد نموده باشند شرکتهای خارجی طرف قرارداد با ارائه مدارک لازم میتوانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند همچنین شرکتهای فنی و مهندسی خارجی که برای انجام پروژههایی در کشور ثالث انتخاب شدهاند و جهت انجام این گونه پروژهها با شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی طی قرارداد مشارکت داشته باشند میتوانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند.
- افزایش صادرات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران و انتقال دانش فنی و فنآوری.
شرکتهای خارجی که در پیشبرد صادرات محصولات غیر نفتی از قبیل تولیدات صنعتی و کشاورزی و صنایع دستی و… فعالیت داشته باشند. شرکتهای خارجی که دانش فنی ساخت محصولات را به اشخاص ایرانی منتقل مینمایند و شرکتهای خارجی که فنآوری محصولات صنعتی را در اختیار داشته و در ارتباط با ایجاد تاسیسات و کارخانهها و کارگاههای مختلف جهت تولید انواع محصولات اقدام به انتقال فنآوری به اشخاص ایرانی مینمایند، میتوانند نسبت به ثبت شعبه و نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند. - انجام فعالیتهایی که مجوز آن توسط دستگاههای دولتی که بطور قانونی مجاز به صدور مجوز هستند صادر میگردد. از قبیل ارائه خدمات در زمینههای حمل و نقل، بیمه، بازرسی کالا، بانکی، بازاریابی و…
ثبت نمایندگی شرکت خارجی در ایران
برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی، نماینده شرکت خارجی شخص حقیقی یا حقوقی است که براساس قرارداد نمایندگی، انجام بخشی از موضوع و وظایف شرکت خارجی را در محل برعهده گرفته است. نماینده یا نمایندگی شرکت خارجی نسبت به فعالیتهایی که تحت نمایندگی شرکت خارجی در محل انجام میگیرد مسئولیت خواهد داشت. اداره امور نمایندگی ثبت شده طبق آئیننامه اجرای “قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی” باید توسط یک یا چند شخص حقیقی مقیم ایران انجام گیرد.
گزارش فعالیت نمایندگی شرکت خارجی
نماینده یا نمایندگی شرکت خارجی در ایران بر اساس ماده ٨ آئین نامه اجرائی “قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی” موظفند گزارش فعالیت نمایندگی در ایران را همراه با صورتهای مالی حسابرسی شده خود ظرف مدت چهار ماه پس از پایان سال مالی به دستگاههای ذیربط ارسال دارند.
تذکر: حسابرسی مذکور تا زمانی که آئین نامه اجرائی تبصره ۴ ماده واحده قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی مصوب ١٣٧٢ اعلام نشده است باید توسط سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی مورد قبول دستگاه ذیربط که شرکای آن افراد حقیقی تایید شده توسط اداره نظارت سازمان حسابرسی باشند انجام گیرد.
انحلال شرکت چگونه انجام میگیرد؟
انحلال شرکت(شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و …) در شرایط زیر انجام میشود:
- وقتی که شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است انجام داده یا انجام آن غیر ممکن باشد.
- وقتی که تشکیل شرکت یا به اصطلاح ثبت شرکت برای مدت مشخصی صورت گرفته باشد و آن مدت منقضی شده است؛ مگر اینکه قبل از انقضاء نسبت به تمدید فعالیت شرکت اقدام شده باشد.
- در صورت ورشکستگی.
- در صورتی که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهند. (مربوط به شرکتهای سهامی)
- در صورت صدور حکم قطعی دادگاه بر اساس ماده ۱۹۹ قانون تجارت.
حکم دادگاه به جهت انحلال شرکت معمولا به این صورت خواهد بود که اشخاص ذینفع به دادگاه مراجعه و در موارد زیر انحلال شرکت را از دادگاه تقاضا مینمایند:
- هنگامی که تا یک سال پس از ثبت شرکت هیچ اقدامی برای انجام موضوع آن صورت نگرفته باشد و همچنین هنگامی که فعالیتهای شرکت بیشتر از یک سال متوقف شده باشد.
- هنگامی که مجمع عمومی سالیانه برای رسیدگی به حسابهای هر یک از سالهای مالی تا ده ماه از تاریخی که در اساسنامه شرکت مشخص شده است تشکیل نشده باشد.
- هنگامی که سمت تمام یا بعضی از اعضای هیئت مدیره و همچنین سمت مدیر عامل شرکت بیشتر از شش ماه بلامتصدی مانده باشد.
- هنگامی که مدت شرکت منقضی شده و یا موضوع شرکت انجام یافته و یا امکان انجام آن وجود نداشته باشد و مجمع عمومی برای انحلال شرکت تشکیل نشده باشد و یا از دادن رای به انحلال خودداری مینماید.
در موارد بالا همان گونه که گفته شد اشخاص ذینفع میتوانند از دادگاه انحلال شرکت را تقاضا نمایند.
دادگاه به غیر از انقضاء مدت و انجام نیافتن موضوع شرکت نسبت به سایر موارد بالا بلافاصله بر حسب مورد به مراجعی که در شرکت صلاحیت دارند – مانند هیئت مدیره یا بازرس شرکت – معمولا تا شش ماه فرصت میدهد تا در رفع موجبات انحلال اقدام نمایند. هرگاه در طول مهلت مقرر موجبات انحلال برطرف نشود دادگاه بر اساس ماده ۲۰۲ قانون تجارت حکم به انحلال شرکت میدهد.
در صورت انحلال شرکت موارد زیر حائز اهمیت میباشد:
- امر تصفیه با مدیران شرکت است مگر در اساسنامه یا مجمع عمومی ترتیب دیگری مقرر شده باشد.
- اگر انحلال شرکت به علت ورشکستگی صورت گرفته باشد، تابع مقررات قانون امور ورشکستگی میباشد.
- زمانی که مدیر تصفیه معین نشده باشد و یا تعیین شده ولی به وظایف خود عمل نکند، هر ذینفع میتواند به دادگاه مراجعه و تعیین مدیر تصفیه جدیدی را از دادگاه درخواست نماید.
به ثبت قانونی هر شکل، طرح، عبارت، علامت، نماد، اسم، لوگو، آرم و امثال آنها به اصطلاح ثبت برند و یا ثبت علامت تجاری میگویند در همه جای دنیا و به صورت بینالمللی علامتها و اسمهای تجاری با توجه به نوع کالا و خدمات دارای ۴۵ دسته یا گروه میباشند که به این دستهبندیها به اصطلاح “طبقهبندی بینالمللی علائم صنعتی و تجاری” میگویند.
ثبت برند
ثبت برند (ثبت علامت تجاری)
طبق تعریف انجمن بازاریابی امریکا، مارک یا برند (Brand) یک نام، عبارت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکنندهی خدمات یا فروشندهی محصولی خاص باشد که به وسیلهی آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد. عنوان قانونی برای برند، علامت تجاری (نشان تجاری) میباشد. فرهنگستان زبان و ادب فارسی واژی نمانام را به جای واژهی انگلیسی برند معرفی کرده است. برند همان چیزی است که مخاطب با دیدن، شنیدن، حس کردن و یا هرگونه ارتباطی با آن بصورت مفهومی، دیداری یا لفظی صفات و ویژگیهای خود را در ذهن و قلب مخاطب تداعی میکند.
برند شامل همهی احساسات، ویژگیها و مفاهیمی است که به یک نام گره خورده است؛ برند، برداشت افراد از یک نام است.
در فارسی واژهی مارک یا برند معمولاً برای اشاره به محصول یا خدمتی به کار میرود که ارزش اعتباری و اجتماعی بالایی داشته باشد. به بیان دیگر «برند» دارای ماهیت اجتماعی است و برندهای قدرتمند آنهایی هستند که افراد نسبت به آنها حس مالکیت دارند و برای مثال میگویند: «این مارک، اسم مارک دلخواه من است». نمانامهای برتر میتوانند هیجان و عواطف مصرفکنندگان خود را برانگیزند و مشتریان نیز به این نامها اعتماد داشته و از آنها انتظار خلق ایدههای برتر و نوآوری در محصولاتشان را دارند.
در واقع با ثبت برند (ثبت علامت تجاری) میتوانید از مزایای زیر بهرهمند شوید:
- مشتریان میتوانند محصولات را از یکدیگر تشخیص دهند.
- شرکتها یا اشخاص را قادر میسازد محصولات خودشان را از یکدیگر متمایز سازند.
- ابزار بازاریابی و اساس ایجاد وجهه و شهرت شرکتها هستند.
- اجازه استفاده از برند به اشخاص ثالث داده میشود و منبع مستقیم درآمد از محل حق امتیازها میباشند.
- جزء مهم و ضروری موافقتنامههای اعطای نمایندگی هستند.
- برند میتواند دارائی ازرشمند کسب و کار باشند.
- شرکتها را تشویق میکنند در حفظ یا بهبود کیفیت محصولات سرمایهگذاری کنند.
ثبت برند به چه معنایی است؟
به ثبت قانونی هر شکل، طرح، عبارت، علامت، نماد، اسم، لوگو، آرم و امثال آنها به اصطلاح ثبت برند و یا ثبت علامت تجاری میگویند در همه جای دنیا و به صورت بینالمللی علامتها و اسمهای تجاری با توجه به نوع کالا و خدمات دارای ۴۵ دسته یا گروه میباشند که به این دستهبندیها به اصطلاح “طبقهبندی بینالمللی علائم صنعتی و تجاری” میگویند.
لازم است بدانیم با ثبت برند برای محصول و خدمات خود، دارای حقوقی میشویم که طبق آن میتوانیم از فرد یا افرادی که جهت آن محصول یا خدمات از مشابه یا عین اسم یا علامت ثبت شده استفاده میکنند هم به صورت حقوقی و هم به صورت کیفری طرح دعوی کنیم.
ثبت برند چه مدتی اعتبار دارد؟
مدت اعتبار ثبت برند ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن میباشد. این مدت با درخواست مالک برند برای دورههای متوالی ده ساله، قابل تمدید است. همچنین پس از پایان دورهی ده ساله، برای اقدام و پرداخت هزینههای تمدید و یا جریمهی تاخیر، یک مهلت ارفاقی شش ماهه در نظر گرفته میشود.
چه علامتهایی قابل ثبت هستند؟
هر کلمه، حرف یا حروف، عدد، ترسیمات، عکس، شکل، رنگ، تصویر، برچسب یا ترکیب آنها که برای تشخیص کالاها یا خدماتی خاص و منحصر به فرد بکار روند، برند یا علامت تجاری محسوب میشود.
در برخی کشورها، شعارهای تبلیغاتی نیز برند محسوب میشوند و در ادارات ملی ثبت علائم تجاری به عنوان برند (علامت تجاری) ثبت میشوند. همچنین بعضی کشورها اجازه میدهند شکلهائی از علامتهای تجاری که قبلا مرسوم نبودهاند نیز ثبت شوند! مانند رنگها، علائم سه بعدی (شکل یا بستهبندی کالاها)، نشانهای قابل شنیدن (صداها) یا نشانهای قابل استشمام (بوها). با این حال، بسیاری از کشورها برای آنچه که بعنوان برند قابل ثبت هستند محدودیتهایی قائل شدهاند و عموما اجازه ثبت نشانهایی را میدهند که قابل رویت هستند یا میتوان آنها را بصورت گرافیکی نشان داد.
چه علامتهایی قابل ثبت نمیباشند؟
- واژههای عام: برای نمونه اگر شرکت شما قصد دارد علامت تجاری “مبل” را برای فروش مبلمان ثبت کند، تقاضانامه ثبت این علامت مردود خواهد شد! چون “مبل” واژهای عام میباشد.
- واژههای توصیف کننده: اینها کلماتی هستند که معمولآ به منظور توصیف چیزی بکار میروند. برای نمونه ثبت کلمه “شیرین” برای شکلات قابل قبول نخواهد بود چون محصول را توصیف میکند. در واقع اگر به تولیدکننده شیرینیجات برای عرضه محصولاتش حق استفاده انحصاری از کلمه “شیرین” داده شود و یا برای تولیدکننده آب معدنی حق استفاده انحصاری از کلمه “گوارا” داده شود، کاری ناعادلانه خواهد بود. به همین ترتیب واژههایی مانند سریع، برتر، کلاسیک، نوآورانه و… به احتمال زیاد مردود خواهند شد مگر اینکه بخشی از یک نشان خاص باشند! مانند: شیرینعسل، پیکبرتر و… در این صورت درج عبارتی دال بر اینکه در خصوص آن بخش از علامت حق استفاده انحصاری درخواست نمیشود ضروری است.
- علائم گمراه کننده (فریب دهنده): علامتهایی هستند که مصرف کننده را نسبت به ماهیت، کیفیت یا مبداء جغرافیایی محصول گمراه میکنند! به عنوان نمونه عرضه مارگارین (کره گیاهی) به بازار با علامتی که تصویر یک گاو را داشته باشد مردود خواهد شد! برای اینکه مصرفکنندگان به احتمال زیاد تصور خواهند کرد که این علامت متعلق به فراوردههای لبنی (کره حیوانی) میباشد.
- علائمی که خلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه هستند: بطور کلی اسمها و یا تصویرهایی که موازین و هنجارهای اخلاقی حسنه و مذهبی، که عمومآ پذیرفته شدهاند را نقض کنند، بعنوان علامت تجاری قابل ثبت نیستند.
- پرچمها و نشانهای سلطنتی: علائم رسمی دولتی و نشانهای کشورها و سازمانهای بینالمللی که نمونهای از آنها به دفتر بینالمللی سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) اعلام شده است معمولآ قابل ثبت نیستند.
- عین یا به طرز گمراه کنندهای شبیه یا ترجمه یک علامت تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه دیگری در ایران معروف است.
به صورت کلی طبق ماده ۳۲ قانون ثبت علائم و اختراعات، علامتهای تجاری در موارد زیر قابل ثبت نمیباشند:
- نتواند کالاها یا خدمات یک مؤسسه را از کالاها و خدمات مؤسسه دیگر متمایز سازد.
- خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
- مراکز تجاری یا عمومی را به ویژه در مورد مبدأ جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آنها گمراه کند.
- عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشانهای مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمانهای بینالدولی یا سازمانهایی که تحت کنوانسیونهای بینالمللی تأسیس شدهاند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد، مگر آن که توسط مقام صلاحیتدار کشور مربوط یا سازمان ذیربط اجازه استفاده از آن صادر شود.
- عین یا به طرز گمراهکنندهای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه دیگری در ایران معروف است.
- عین یا شبیه آن قبلاً برای خدمات غیرمشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط بر آن که عرفاً میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.
- عین علامتی باشد که قبلاً به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود.
مدارک لازم برای ثبت برند (اشخاص حقیقی):
- کپی شناسنامه و کارت ملی
- کپی جواز کسب یا جواز تاسیس یا پروانهی بهرهبرداری که تاریخ آن منقضی نشده باشد (برای علامت فارسی)
- کپی کارت بازرگانی که تاریخ آن منقضی نشده باشد (برای علامت لاتین)
- نمونه علامت
- مهر و امضاء وکالتنامه
- تکمیل فرم اطلاعات مورد نیاز
مدارک لازم برای ثبت برند (اشخاص حقوقی):
- کپی روزنامه تاسیس شرکت و تمام تغییرات
- کپی جواز کسب یا جواز تاسیس یا پروانهی بهرهبرداری که تاریخ آن منقضی نشده باشد (برای علامت فارسی)
- کپی کارت بازرگانی که تاریخ آن منقضی نشده باشد (برای علامت لاتین)
- کپی جواز کسب یا جواز تاسیس یا پروانهی بهرهبرداری که تاریخ آن منقضی نشده باشد (برای علامت فارسی)
- کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان حق امضاء در شرکت
- نمونه علامت
- مهر و امضاء وکالتنامه
- تکمیل فرم اطلاعات مورد نیاز
روش ها و مراحل ثبت:
ابتدا تقاضایی تحت عنوان اظهارنامه، که به طور خلاصه شامل اسم یا علامت تجاری، نام مالک برند، محصول یا خدمات میباشد به ادارهی ثبت علائم تجاری فرستاده میشود که معمولا بین ۳۰ الی ۴۵ روز پاسخی به این تقاضا داده میشود. در صورت وجود عین یا مشابه اسم درخواستی اظهارنامهی مذکور مردود شده و به اصطلاح اخطار اداری به متقاضی داده میشود و در صورت قبول اضهارنامه آگهی تقاضا ثبت علامت تجاری ظرف دو الی سه هفته در روزنامه رسمی کشور چاپ میشود و طبق قانون یکماه مهلت اعتراض از تاریخ چاپ به عموم داده میشود. در صورت اعتراض به اسم تجاری در حال ثبت، پرونده به کمیسیون علائم تجاری ارجاع میشود و در غیر اینصورت پس از طی مراحل اداری آگهی رسمی علامت صادر میشود. آگهی رسمی صادر شده دوباره باید در روزنامه رسمی کشور چاپ شود و در نهایت گواهینامه یا سند رسمی ثبت برند بعد از چاپ در روزنامه رسمی کشور توسط ادارهی علامت تجاری صادر میگردد.
ثبت طرح صنعتی
هرگونه شکل و بستهبندی جدید از کالاهای تولیدی را میتوان به عنوان طرح صنعتی ثبت کرد. در ایران مدت زمان ثبت طرح صنعتی ۵ سال است و تا دو دورهی ۵ سالهی دیگر قابل تمدید است.با ثبت طرح صنعتی مالک طرح از حق انحصاری جلوگیری از نسخهبرداری غیرمجاز و تقلید توسط اشخاص دیگر برخوردار میشود.
ثبت طرح صنعتی
هرگونه شکل و بستهبندی جدید از کالاهای تولیدی را میتوان به عنوان طرح صنعتی ثبت کرد. در ایران مدت زمان ثبت طرح صنعتی ۵ سال است و تا دو دورهی ۵ سالهی دیگر قابل تمدید است.
ثبت طرح صنعتی چه امتیازی را برای مالک طرح موجب میشود؟
با ثبت طرح صنعتی مالک طرح از حق انحصاری جلوگیری از نسخهبرداری غیرمجاز و تقلید توسط اشخاص دیگر برخوردار میشود. این حق جلوگیری سایرین را از ساخت، عرضه، واردات، صادرات یا فروش هر محصولی که طرح در آن به کار رفته یا در آن گنجانده شده منع میکند. همچنین ثبت طرح صنعتی فعالیت صادقانهی تجاری و رقابت عادلانه را تشویق میکند.
چه طرحهایی تحت حمایت قانون طرحهای صنعتی قرار ندارند؟
- طرحهایی که جدید یا اصیل نباشند.
- طرحهایی که قبل از تسلیم اظهارنامه در هر نقطه ای از جهان افشا شده باشند.
- طرحهایی که بهره برداری از آنها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق حسنه باشند.
- طرحهایی که حاوی نمادها یا نشانه های رسمی باشند.
- طرحهایی که درنتیجه عملکرد فنی بدون تغییر ظاهری ایجاد شوند.
- طرحهایی که نتوان آنرا جای دیگری ساخت.
- طرحهایی که شکل ثابت ندارند.
- قسمتی از یک طرح که به تنهایی مفهومی ندارد.
- طرحهایی که عیناً در طبیعت وجود دارند.
- اشکال هندسی.
- طرحهایی که به الکتریسیته وابسته هستند.
- مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع، علوم، عکاسی و همچنین کشاورزی، باغبانی و جنگلبانی، رزینهای مصنوعی پردازش نشده، پلاستیکهای پردازش نشده، کودهای گیاه، ترکیبات اطفاء حریق، مواد آبکاری و جوشکاری فلزات، مواد شیمیایی برای نگهداری مواد غذایی، مواد دباغی، چسبهای صنعتی.
- رنگ، روغن، جلا، لاک، مواد ضد رنگ زدگی و جلوگیری کننده از فاسد شدن چوب، مواد رنگی، مواد تثبیت رنگ، رزین یا صمغهای خام طبیعی، فلزات به صورت پودر یا ورق برای نقاشان ساختمان، چاپگرها و هنرمندان.
- ترکیبات سفیدکننده و سایر مواد مخصوص شستشوی لباس، مواد مخصوص تمیز کردن، براق کردن، لکهگیری و سائیدن، صابون، عطریات، روغنهای اسانس، مواد آرایشی، لوسیونهای مو، گرد و خمیر دندان.
- روغنها و گریسهای صنعتی، روانکنندهها، ترکیبات گردگیری، مرطوب کردن و جذب رطوبت، انواع سوخت (شامل سوخت موتور) و مواد روشنایی، انواع شمع و فتیله چراغ.
- مواد داروئی و بیطاری، مواد بهداشتی برای مصارف پزشکی، مواد رژیمی برای مصارف پزشکی، غذای کودکان، انواع گچ شکستهبندی، لوازم زخمبندی، مواد پرکردن دندان، موم د ندانسازی، ضدعفونی کنندهها، مواد نابودکننده حشرات موذی، قارچ کش، مواد دفع نباتات هرزه.
- فلزات عادی و آلیاژهای آنها، مواد ساختمانی فلزی، ساختمانهای فلزی قابل حمل، مواد فلزی خطوط راهآهن، کابل و سیمهای غیر برقی از جنس فلزات عادی، آهنآلات، اقلام کوچک فلزی، لوله و مجراهای فلزی، گاوصندوق، اجناس ساخته شده از فلزات عادی که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، سنگهای معدنی فلزات.
- انواع ماشین و ماشینهای افزار، انواع موتور (به استثناء موتور وسائط نقلیه زمینی)، قفل و بست حلقههای اتصال قطعات ماشینها و قطعات انتقال قوه (به غیر از اتصالات و اجراء انتقال قوه وسائط نقلیه زمینی)، لوازم و ابزار کشاورزی (به استثنای ابزارهای دستی)، ماشین جوجه کشی.
- انواع ابزار و لوازم دستی (که با دست کار میکنند)، سرویس کارد و قاشق و چنگال، سلاح کمری، تیغ.
- اسباب و آلات علمی، دریانوردی، مساحی، عکاسی، سینمایی، بصری، وزن کردن، اندازهگیری، علامت دادن، کنترل و مراقبت (نظارت)، نجات و آموزش، اسباب و لوازم هدایت، قطع و وصل، تبدیل، ذخیرهسازی، تنظیم یا کنترل جریان برق، آلات و اسباب ضبط، انتقال یا تکثیر صوت یا تصویر، اسباب ذخیره اطلاعات مغناطیسی، دیسکهای قابل ضبط، ماشینهای فروش خودکار و مکانیسم دستگاههایی که به سکه کار میکنند، صندوقهای ثبت مبلغ دریافتی، ماشینهای حساب، تجهیزات دادهپردازی و رایانهای، دستگاه آتش نشانی.
- آلات و ابزار جراحی، پزشکی، دندانسازی و بیطاری، اندامهای مصنوعی، دندان و چشممصنوعی، اقلام ارتوپدی، مواد بخیه زنی.
- دستگاههای روشنایی، حرارتی، مواد بخار، طبخ، خنک کردن، تهویه، تأمین آب بهداشتی.
- وسائط نقلیه، دستگاههای حمل و نقل زمینی، دریایی یا هوایی.
- اسلحه گرم، مهمات و انواع پرتابه (از قبیل موشک، خمپاره و غیره)، مواد منفجره، مواد وسایل آتشبازی.
- فلزات گرانبها و آلیاژهای آنها و کالاهایی که با فلزات گرانبها ساخته شده یا با آنها روکش شدهاند و در سایر طبقات ذکر نشدهاند، جواهرات، سنگهای گرانبها، اسباب و لوازم ساعتسازی و زمان سنجی.
- آلات موسیقی.
- کاغذ، مقوا و کالاهای ساخته شده از آنها که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، مطالب چاپ شده، مواد صحافی، عکس، نوشتافزار، چسب برای مصارف تحریری یا خانگی، لوازم نقاشی، قلم مو نقاشی، ماشین تحریر و لوازم ملزومات دفتری (به استثنای مبلمان) مواد آموزشی و تدریس ( به استثنای دستگاهها)، مواد پلاستیکی برای بستهبندی (که در سایر طبقات ذکر نشدهاند)، حروف و کلیشه چاپ.
- لاستیک، کائوچو، صمغ، آزبست (پنبه نسوز)، میکا (سنگ طلق) و کالاهای ساخته شده از این مواد که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، پلاستیک دارای شکل و قالب خاص برای استفاده در تولید سایر کالاها، مواد بستهبندی، درپوشگذاری، انسداد و عایقبندی، لولههای قابل ارتجاع غیرفلزی.
- چرم و چرم مصنوعی و کالاهای ساخته شده از آنها که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، پوست حیوانات، چمدان، کیسه و کیفهای مسافرتی، چتر، چتر آفتابگیر و عصا، شلاق، یراق و زین و برگ.
- مواد و مصالح ساختمانی (غیرفلزی)، لولههای غیرفلزی سخت و غیرقابل انعطاف برای استفاده در ساختمان، آسفالت، قیر و قطران، ساختمانهای متحرک غیرفلزی، بناهای یادبود غیر فلزی.
- مبلمان و اثاثیه، آیینه، قاب عکس، کالاهای ساخته شده از چوب، چوب پنبه، نی، حصیر، شاخ، استخوان، عاج، استخوان آرواره نهنگ، صدف، کهربا، صدف مروارید، کف دریا و بدل کلیه این مواد یا ساخته شده از پلاستیک (که در سایر طبقات ذکر نشدهاند)
- ظروف خانگی یا لوازم آشپزخانه (که از فلزات قیمتی ساخته یا روکش نشدهاند)، شانه و ابر و اسفنج، انواع برس قلم مو (به استثنای قلم موهای نقاشی)، مواد ساخت برس، لوازم نظافت و تمیزکاری، سیم ظرفشویی، شیشه کار شده یا نیمه کار شده (به استثنای شیشه مورد استفاده درساختمانها) شیشه آلات، اشیاء ساخته شده از چینی و سفال که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند.
- طناب، رسیمان، تور، چادر، سایبان، برزنت (تارپولین)، بادبان و شراع، کیسه و گونی که در طبقات دیگر ذکر نشده است، مواد لایی و لایهگذاری و پوشال (به استثنای لاستیک و پلاستیک)، مواد خام لیفی برای نساجی.
- انواع نخ و رشته برای مصارف پارچه بافی و نساجی.
- محصولات نساجی و پارچهای که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، انواع روتختی و رومیزی.
- انواع لباس و پوشاک، پاپوش و پوشش سر.
- انواع توری و قلابدوزی، روبان، بند (نوار) حاشیه و قیطان، دکمه، قزن قفلی، سنجاق و سوزن تهگرد، گلهای مصنوعی.
- انواع فرش، قالیچه، حصیر و زیرانداز، لینولیوم و سایر کف پوشها، آویزهای دیواری (غیر پارچهای)
- انواع بازی و اسباب بازی، لوازم ورزشی و ژیمناستیک که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، تزئینات درخت کریسمس.
- گوشت، گوشت ماهی، گوشت طیور و شکار، عصاره گوشت، سزیجات و میوهجات به صورت کنسرو، خشک شده و پخته شده، انواع ژله، مربا و کمپوت، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی، روغنها و چربیهای خوراکی.
- قهوه، چای، کاکائو، شکر، برنج، نشاسته کاسار یا مانیوک (تاپیوکا)، نشاسته نخل خرما (ساگو)، بدل قهوه، آرد و فراوردههای تهیه شده از غلات، نان، نان شیرینی، شیرینیجات، شیرینی یخی، عسل، ملاس یا شیره قند، مایه خمیر، گرد مخصوص شیرینیپزی یا پخت نان، نمک، خردل، سرکه، انواع سس (چاشنی) ادویه جات، یخ.
- محصولات کشاورزی، باغداری و جنگلبانی و دانههایی که در طبقات دیگر ذکر نشدهاند، حیوانات زنده، میوه و سبزیجات تازه، بذر، گیاهان و گلهای طبیعی، غذای حیوانات، مالت (جو سبز خشک شده)
- ماءالشعیر، آبهای معدنی و گازدار و سایر نوشیدیهای غیرالکلی، آبمیوه و شربتهای میوهای، شربت و ترکیبات مخصوص ساخت نوشابه.
- —
- تنباکو، لوازم تدخین، کبریت.
- تبلیغات، مدیریت تجاری، امور اداری تجارت، کارهای دفتری و اداری.
- بیمه، امور مالی، امور پولی، امور مربو به معاملات املاک و مستغلات.
- ساختمانسازی، تعمیر و بازسازی، خدمات نصب.
- مخابرات از راه دور.
- حمل و نقل، بستهبندی و نگهداری کالاها، تهیه مقدمات و ترتیب دادن مسافرتها.
- بهسازی و عملآوری مواد.
- آموزش و پروش، دورههای کارآموزی وتعلیمی، تفریح و سرگرمی، فعالیتهای ورزشی و فرهنگی.
- خدمات علمی و فناوری و تحقیق و پژوهش و طراحی در این زمینه، خدمات تجزیه و تحلیل و تحقیقات صنعتی، طراحی و توسعه نرمافزار و سخت افزارهای رایانهای.
- خدمات عرضه اغذیه و نوشابه، تأمین مسکن و محل اقامت موقت.
- خدمات پزشکی، خدمات بیطاری، مراقبتهای بهداشتیو زیبایی برای انسانها یاحیوانات، خدمات کشاورزی، باغداری و جنگلداری.
- خدمات شخصی یا اجتماعی که توسط دیگران برای رفع نیازهای افراد ارائه میشوند، خدمات امنیتی برای محافظت از افراد، اموال و داراییها، خدمات حقوقی…
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی
- مدارک هویتی متقاضی و طراح (شامل کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی برای افراد حقیقی و آگهی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت به همراه کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی تمام افراد هیئتمدیره برای اشخاص حقوقی)
- مدارک نمایندگی (در صورتی که تقاضا توسط نمایندهی قانونی به عمل آید)
- عکسبرداری از طرح مورد درخواست که باید از شش جهت مختلف و نشان دهنده تمام شکل ظاهری طرح باشد و یک نمونه فیزیکی از طرح برای نشان دادن به کارشناس
- درصورت چاپ برند یا لگو بر روی طرح درخواستی، مدارک ثبتی برند یا لگو الزامی میباشد.
آیا میشود یک دستگاه را به عنوان طرح صنعتی ثبت کرد؟
بله. اما فقط شکل ظاهری طرح ثبت میشود، محتویات درونی دستگاه یا کاربرد فنی و علمی آن قابل ثبت در ادارهی طرحهای صنعتی نمیباشد
آیا میشود طرح صنعتی را به نام دو یا چند شخصیت حقیقی یا حقوقی ثبت کرد؟
بله. سامانه ثبت طرح صنعتی این قابلیت را داراست و هر یک از شرکا میتوانند سهمی از این طرح را داشته باشند.
آیا امکان این وجود دارد که طرح درخواستی رد شود؟
بله. امکان این وجود دارد که طرح درخواستی شما مورد تایید اداره نباشد. به این علت که قبل از شما کسی آن را ثبت کرده و یا مشابه آن در ایران یا در بازار جهانی وجود داشته باشد.
درباره ما
موسسه حقوقی سروش نافع دادمان کرج با همکاری تیمی قدرتمند و متعهد متشکل از حقوقدانان مجرب، وکلای پایه یک دادگستری، قضات بازنشسته، اساتید دانشگاه، کارشناسان بانک و اداره ثبت، مهندسین صنایع و فناوری اطلاعات، کارشناسان مالی، حسابداران و حسابرسان با هدف ارائه خدمات گسترده در سطح داخلی و بین المللی در تلاش است تا خدمات ذیل را در چارچوب حقوق بین الملل و قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران به هموطنان ارائه نماید.