ماده ۳۲ ـ موارد زیر از جمله اموری است که انجام آنها موکول به اجازه سرپرست سازمان که مأذون از طرف ولی فقیه است خواهد بود.
۱. فروش رقبات موقوفه و نحوه تبدیل آن.
۲. اعطای حق تملک اعیان به مستأجر در موقوفاتی که عرصه و “اعیاناً” وقف است و این امر در مورد باغات موقوفه نیز جاری است.
۳. اجازه بیش از ده سال.
۴. ترک مزایده در مورد اجاره موقوفه مشمول مزایده.
۵. استرداد دعاوی مطروحه در مراجع قضایی.
۶. ارجاع اختلاف به داوری و انتخاب داور یا داوران.
۷. نصب و عزل امنا موقوفات و بقاع متبرکه.
تبصره ـ جهت بررسی و اظهار نظر مشورتی در خصوص مشکلات و معضلات و مسایل حقوقی و اوقافی، سرپرست سازمان میتواند هیأتی به نام هیأت فنی وحقوقی مرکب از افراد صاحب نظر که در سازمان اشتغال داشته باشند را انتخاب و تعیین نماید.
ماده ۳۳ ـ حق التولیه متولی و یا سازمان در قبال اعمال تولیت نسبت به موقوفات و همچنین حقالنظاره ناظر اعم از شخص یا سازمان به میزان مقرر در وقفنامهخواهد بود و در صورتی که وقفناه موجود نباشد و یا میزان حقالتولیه و حقالنظاره در آن معین نشده باشد حقالتولیه به مقدار اجرتالمثل معادل ده درصددرآمد خالص سالیانه و حقالنظاره به مقدار اجرتالمثل معادل پنج درصد همان درآمد خواهد بود.
تبصره ۱ ـ در موارد استثنایی که درصدهای مندرج در این ماده با توجه به وضعیت موقوفه متناسب و متعارف نباشد با تأیید سرپرست سازمان کسر یا اضافهمیشود.
تبصره ۲ ـ در مواردی که سرپرست سازمان اعمال نظارت اشخاص یا ادارات حج و اوقاف و امور خیریه را در موقوفات غیرمتصرفی ضرری تشخیص دهنداجرتالمثل حقالنظاره را نیز متناسباً تعیین خواهند نمود.
تبصره ۳ ـ درآمد خالص موقوفه برابر هشتاد درصد درآمد کل خواهد بود.
ماده ۳۴ ـ ادارات حج و اوقاف و امور خیریه در اماکن مذهبی اجرتالمثل عمل خود بابت اداره امور این اماکن را بر مبنای ده درصد از مجموع درآمد سالیانه اماکن مزبور دریافت مینماید و حقالزحمه هیأت امنا به موجب آییننامه ماده ۵ قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه تعیین خواهدشد.
تبصره ـ سازمان عواید حاصل از حقالتولیه و حقالنظاره و وجوهی که بابت اداره امور اماکن مذهبی دریافت میدارد و همچنین هدایای مستقل را مطابقبودجهای که همه ساله تنظیم و به تصویب هیأت دولت میرساند رأساً مصرف خواهد نمود.
ماده ۳۵ ـ ادارات حج و اوقاف و امور خیریه موظفند همه ماهه تراز عملیات دفتر روزنامه و کل را به انضمام مدارک و گزارش لازم به اداره امور مالی موقوفاتجهت بررسی ارسال دارند.
ماده ۳۶ ـ ثبت معاملات راجع به عین یا منافع موقوفات و بنیادها و مؤسسات خیریه و همچنین ثبت معاملات رقبات مربوطه به اماکن متبرکه در دفاتر اسنادرسمی بدون موافقت سازمان ممنوع است و دفاتر اسناد رسمی مکلفند رونوشت اسناد راجع به وقف را ظرف ده روز پس از ثبت به ادارات حج و اوقاف و امورخیریه مربوطه ارسال دارند.
ماده ۳۷ ـ ادارات ثبت مکلفند رونوشت مصدق اسناد مالکیت موقوفات، مساجد، تکایا، مدارس دینی و کلیه اماکن مذهبی ثبت شده و همچنین اساسنامهمؤسسات و بنیادهای خیریه واقع در حوزه عمل خود را به ادارات حج و اوقاف و امور خیریه محل تحویل نمایند.
ماده ۳۸ ـ ادارات حج و اوقاف و امور خیریه و متولیان مکلفند اسناد و آگهیهای ثبتی مربوط به حوزه عمل خود را بررسی و برای حفظ عین و منافع موقوفاتهرگونه اقدام لازم را معمول دارند.
ماده ۳۹ ـ سازمان مکلف است دفاتر مخصوصی برای ثبت خلاصه اسناد وقفنامههای شهرستان تهیه و تنظیم نماید.
ماده ۴۰ ـ متولیان و ادارات حج و اوقاف و امور خیریه موظفند نسبت به موقوفات مسلمی که به عنوان ملکیت تقاضای ثبت شده و در مدت قانونی اقدام بهاعتراض نگردیده است برابر قانون ابطال اسناد فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه و آییننامه مربوطه اقدام نمایند.
ماده ۴۱ ـ متولیان و ادارات حج و اوقاف و امور خیریه میتوانند با عنایت به ماده ۶ قانون برای احیای حقوق وقف و دفاع از دعاوی مطروحه و مشاوره در امورحقیقی و ثبتی موقوفات در صورت لزوم وکیل یا وکلای دعاوی واحد شرایط را انتخاب نمایند.
تبصره ـ حق الوکاله و حقالمشاوره با توجه به مصلحت و غبطه موقوفات از محل عواید وقف قابل پرداخت خواهد بود.
ماده ۴۲ ـ در اجرای تبصره ماده ۱۰ قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف امور خیریه متولیان موظفند ظرف مدت ۲ ماه ا تاریخ اجرای قانون زمصدق اسناد مالکیت و وقفنامههای موجود را به ادارات حج و اوقاف و امور خیریه مربوط تسلیم و رسید دریافت دارند و در صورت عدم اقدام، ادارات حج واوقاف و امور خیریه مکلفند به طریق اطمینان بخشی تکلیف قانونی آنان را ابلاغ و ضربالاجلی که بیش از دو ماه نباشد برای انجام آن تعیین و در صورتاستنکاف به دلیل وجود مظنه تعدی و تفریط مراتب را به اداره تحقیق جهت رسیدگی و صدور حکم لازم اعلام دارند.
ماده ۴۳ ـ ثمن بیع وقف در صورت جواز بیع باید در حساب مخصوصی در بانک توزیع و یا جلی موافقت سرپرست سازمان و برطبق ماده ۹۰ قانون مدنی رقبهدیگری به نام همان موقوفه خریداری که عواید آن برای وقفنامه سابق به مصرف خواهد رسید.
تبصره ـ بیع و تبدیل موقوفه طبق مواد ۸۸ و ۸۹ قانون مدنی باکسب موافقت کتبی سرپرست سازمان امکان پذیر خواهد بود و در صورتی که متولیان بر طبق ۹۹و ۸۹ قانونی مدنی قصد بیع و تبدیل موقوفه را داشته باشند کسب موافقت سرپرست سازمان ضروری میباشد.
ادامه بخش ۵