وقتی آپارتمانی اجاره داده میشود، دو مالک پیدا میکند؛ اولین مالک اجارهدهنده است که مالکیت عین آپارتمان را دارد و دومین مالک اجارهگیرنده است که مالکیت منافع آپارتمان را از آن خود میکند. سوالی که پیش میآید این است که آیا مستاجر میتواند این منافع را که مالک شده است به شخص دیگری منتقل کند؟ مثلا او هم قرارداد اجارهای منعقد کند و کسی را مستاجر خود کند؟ در این مطلب از مجله حقوقی دادمان به موضوع اجاره دادن ملک اجاره ای به دیگری میپردازیم.
نظر قانونگذار درباره اجاره دادن ملک اجاره ای
قراردادهای اجارهسال ۱۳۵۶ تا ۱۳۶۲
در قراردادهایی که میان سالهای ۱۳۵۶ تا ۱۳۶۲ بسته شده، مستأجر نمیتواند مالی را که اجاره کردهاست به فرد دیگری اجاره دهد مگر در صورتیکه مالک در قالب نوشته و بهصورت کتبی این اجازه را به او داده باشد.
قراردادهای اجاره سال ۱۳۶۲ تا ۱۳۷۶
در سال ۱۳۶۲ قانون دیگری در مورد روابط مالک و مستأجر در باب اجاره دادن ملک اجاره ای تصویب شد. ماده ۵ این قانون مقرر کرد که دفاتر اسناد رسمی هنگامی که میخواهند قرارداد اجاره را تنظیم کنند، باید ذکر کنند که آیا مستأجر میتواند مالی که اجاره کردهاست را به دیگری اجاره دهد یا نمیتواند.
قراردادهای اجاره سال ۱۳۷۶ به بعد
در سال ۱۳۷۶ قانون دیگری در ارتباط با موجر و مستأجر تصویب شد. طبق این قانون، در مورد قراردادهایی که از شهریور ماه سال ۱۳۷۶ به بعد بسته میشوند، مقررات قانون مدنی و این قانون اجرا میشود.
حال اگر قرارداد اجاره از شهریور ماه ۱۳۷۶ به بعد بسته شده باشد، آیا مستأجر حق دارد مالی که اجاره کردهاست را به دیگری اجاره دهد یا نمیتواند؟
ماده ۴۷۴ قانون مدنی درباره اجاره دادن ملک اجاره ای میگوید مستأجر میتواند آنچه را که اجاره کرده است، به فرد دیگری اجاره دهد و تنها چیزی که اختیار او را برای انجام این کار محدود میکند، خود قرارداد است! یعنی قانون مدنی این حق را به مستأجر دادهاست که مورد اجاره را به فرد دیگری اجاره دهد، اما خود طرفین میتوانند در قرارداد توافق دیگری کنند و صراحتاً بگویند مستأجر نمیتواند مال مورد اجاره را به فرد دیگری اجاره دهد. پس اگر مالک و مستأجر در این مورد چیزی را در قرارداد ذکر نکرده باشند، مستأجر حق دارد که مال را به دیگری اجاره دهد.
راهکارهای پیش پای موجر در صورت تخلف مستأجر
با توجه به زمان بسته شدن قرارداد اجاره میتوان تعیین کرد که مستأجر حق اجاره دادن ملک اجاره ای به فرد دیگر را دارد یا ندارد. حالا فرض کنید که مالک و مستأجر اینگونه توافق کرهاند که مستأجر نمیتواند مالی را که اجاره کردهاست، به فرد دیگری اجاره دهد و این موضوع را در قرارداد هم ذکر نمودهاند که اجازه اجاره دادن ملک اجاره ای به دیگری را ندارد، اما مستأجر برخلاف قول و قراری که با مالک داشته است مال را به فرد دیگری اجاره میدهد.در این حالت مالک چه اقدامی در برابر اجاره دادن ملک اجاره ای توسط مستاجر میتواند انجام دهد؟
در چنین وضعیتی با توجه به اینکه مستأجر برخلاف توافق خود با موجر عمل نمودهاست، مطابق قانون مدنی و قانون روابط مالک و مستأجر، مالک ابتدا باید به مستأجر فرصت دهد که قرارداد اجارهی دوم را برهم بزند.
اگر مستأجر این کار را انجام نداد، خود مالک میتواند قرارداد خود و مستأجر را برهم بزند و از دادگاه تقاضا نماید که حکم تخلیه را صادر کند. در این حالت مستأجر دوم که ملک را از مستأجر اول اجاره کردهاست، برای جبران خسارات خود باید به مستأجر اول مراجعه کند.