پس از اینکه بروز جرم از سوی دادگاه اثبات میشود و دادگاه برای مجرم، مجازات تعیین میکند، این مجازات باید به مرحله اجرا گذاشته شود؛ اجرای احکام کیفری مطابق با قانون برعهده دادسرایی است که در معیت دادگاه صادر کننده حکم انجام فعالیت میکند. اما با این حال، قانون اجرای احکام کیفری، شرایط خاصی را دارد. هر حکمی که پس از طی مراحل رسیدگی، صدور حکم و تجدیدنظرخواهی، قطعی شود، باید به مرحله اجرا گذاشته شود؛ در واقع اگر قرار باشد، پس از طی مراحل مختلف رسیدگی، حکم اجرایی نشود، گویی تمام تلاشهای صورت گرفته بیفایده است و از این منظر، اجرای صحیح احکام قطعی، حتی از مرحله رسیدگی به جرم هم مهمتر تلقی میشود.
قانون اجرای احکام کیفری
یکی از بخشهای مهم در آیین دادرسی کیفری شاملقانون اجرای احکام و حکمهای قطعیشده است، که این قانون در سال ۱۳۹۲ قانون جدید به صورت کامل ابلاغ شد. در این قانون ۵ بخش مستقل به اجرای احکام کیفری و اقدامات تربیتی تخصیص داده شده که هدف از آن ساماندهی اجرای احکام است.
منابع قانونی که در اجرای احکام کیفری کاربرد دارد:
۱- قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۷۸، بر مبنای ماده ۲۹۳ این قانون آیین نامهای تصویب شده تحت عنوان آیین نامه اجرای احکام قصاص، رجم… شلاق که در سال ۸۲ تصویب شده است.
۲- قانون مجازات اسلامی به خصوص در قسمت اجرای مجازات حد.
۳- قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مواد ۱ و ۲ این قانون و آیین نامه ماده ۶ این قانون.
۴- آیین نامه سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی
۵- قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی وانقلاب ماده ۱۸.
۶- قانون چک و اصلاحیه
۷- قانون مربوط به تشکیل سازمان جمعآوری و فروش اموال تکمیلی.
۸- قانون اعسار مصوب ۱۳۱۳.
۹- قانون اجرای احکام مدنی در بحث راجع به توقیف اموال، مزایده اموال، توقیف حقوق مستخدمین و بخشی از نظریات مشورتی و آراء وحدت رویه.
آشنایی با تشکیلات اداری اجرای احکام کیفری :
در واحد اجرای احکام کیفری هر دادسر، چند نفر به عنوان دادیار اجرای احکام مشغول به کار هستند هر شبعه دارای یک دفتر است در کنار این دفاتر یک بخش بایگانی اجرای احکام است که پروندههای جریانی یا عادی یا زندانیدار در آن قرار میگیرد و پروندههایی هستند که در وقت نظارت قرار گرفتهاند در این جا قرار دارد. یک بخش دیگر به عنوان بایگانی راکد است که پروندههایی که از دوراجرائی خارج شده (چه به طور موقت و چه به طور کامل) در این بخش قرار میگیرد.
در کنار آن یک دفتر کل وجود دارد که وظیفه هماهنگی دفاتر اجرای احکام و غیره بعهده ان است و نظارت اداری بر کارمندان اداری شعب اجرای احکام برعهده این بخش است، انبار اجرای احکام کیفری که اموال ناشی از جرم در آنجا نگهداری میشود که باید نسبت به آن تعیین تکلیف شود. دبیرخانه اجرای احکام کیفری اکنون با واحد تحقیق در دادسرا یکی است که همان واحد رایانه میباشد که کلاسه اجرای احکام در این بخش ثبت میشود. کسی که سابقه بیشتری دارد به عنوان سرپرست اجرای احکام تعیین میشود که نظارت اداری شعب را برعهده دارد، بخشهای اجرای احکام نیز مانند شعب تحقیق در دادسرا میباشد.
هر شعبه از شعب اجرای احکام کیفری همچنین دفتر کل باید تعدادی دفتر قانونی تشکیل دهند که وظیفه دادیار قانون اجرای احکام کیفری این است که به این دفاتر نظارت داشته باشد:
۱- دفتر ثبت اندیکاتور: که در این دفتر کلیه پرونده هایی که به هریک از شعب وارد میشود و مکاتبات اداری که نشان دهنده ورود پرونده به شعبه باشند بعد از اینکه پرونده در این دفتر ثبت شد و در اختیار شعبه و دادیار اجرا، قرار گرفت و دادیار آن را معد اجرا دید آن وقت پرونده وارد پروسه اجرا میشود که یک کلاسهای به عنوان کلاسه اجرای احکام برای آن تعیین میشود این کلاسه با کلاسه دادگاه فرق دارد. البته شعبه دادگاه و سال ورود به اجرای احکام و نیز حروفی مثل ج که نشان دهنده اجرای احکام میباشد در این شماره کلاسه وجود دارد و همچنین شمارهای که نشان دهنده این است که چندمین پرونده ورودی آن سال میباشد.
۲- دفتر تعیین اوقات پروندههای عادی.
۳- دفتر تعیین اوقات پرونده های زندانی دار.
این دو دفتر حتماً باید تشکیل شود که در هریک از این دفاتر تعدادی از پرونده ها برای آن روز تعیین وقت نظارت میشود و قاضی اجرای احکام باید در آن وقت پرونده را تحت نظر قرار دهد و دستورات لازم را بدهد. درخصوص پروندههای زندانی دار باید تا آنجا که میشود وقتهای کوتاهتری بدهیم مخصوصاً اگر محکومیت آنها کوتاه مدت است و حتی اگر حبسهای طولانی نیز میباشد، وقت نظارت بیش از سه ماه تا چهار ماه نباشد. (البته تا آنجا که ممکن است برای پروندههای زندانیدار وقتهای نظارت کوتاهتری قرار بگیرد.)
۴- دفتر آمار: کلیه پروندههایی که به دلایلی مختومه میشود (چه حکم کامل اجرا شده باشد یا به دلیلی دیگر مختوم شده باشد) در این دفتر ثبت میشود که هر ماهه آمار آن گرفته میشود و به دفتر کل ارائه میشود.
پرونده های عادی یا زندانیدار وقتی در دفتر آمار ثبت شد باید از دفتر اوقات کسر شود تا دیگر تعیین وقت نشود.
۵- دفتر لیست زندانیها؛ این دفتر مهمی است که کلیه اشخاصی که توسط اجرای احکام به زندان معرفی میشوند مشخصات آنها و کلاسه پرونده آنها در آن قید شود که مرتباً باید مدنظر قرار گیرد همچنین اسامی کسانی که از طریق دادگاه یا دادسرا به زندان معرفی شده اند نیز باید در این دفتر قید شود.
۶- دفتر گزارش: در این دفتر مشخصات افرادی که محکومیت تعلیقی دارند یا قسمتی از حکم آنها تبدیل به آزادی مشروط شده و کسانیکه تبعید شدهاند که اینها را باید از دفاتر دیگر خارج کرد و در این دفتر ثبت شوند که این دفتر مرتباً باید مدنظر قرار بگیرد.
وظیفه قاضی اجرای قانون احکام کیفری در بدو امر :
«قاضی اجرای احکام باید بداند که کدامیک از آراء قطعی است و کدام غیرقطعی و قابل تجدیدنظر»
ابتدا باید رای صادره به طریق صحیح و قانونی به طرفین ابلاغ شده باشد.
از تاریخ ابلاغ باید مهلت های تجدیدنظرخواهی مدنظر قرار گیرد که سپری شده باشد که بعد از سپری شدن این مدتها رأی قطعی است. اگر مورد تجدیدنظرخواهی شده باشد این آراء که در مرحله تجدیدنظر صادر شده نیز باید ضمیمه پرونده شده باشد. بنابراین اول ابلاغ صحیح، دوم انقضاء مهلتها یا قطعی شدن آراء (حال با انقضاء مهلت یا پس از صدور رأی تجدیدنظر از مرجع صالح) پس باید رای که به اجرای احکام میآید قطعی باشد. در نهایت رای به اجرا گذاشته میشود.
البته آراء به صورت های مختلف هستند: ۱- رای بدوی قطعی است، که فقط بررسی میکنیم که به طور صحیح ابلاغ شده باشد. ۲- حالت دوم زمانی است که رای غیابی باشد، که باید مهلت اعتراض (واخواهی) سپری شده باشد. ۳- حالت سوم درصورتی است که رای بدوی قطعی نباشد که در اینصورت باید مهلتهای اعتراض تجدیدنظر سپری شده باشد.
دستور:
باتوجه به اینکه حکم قطعیت پیدا نکرده و پرونده معد اجرای حکم نمیباشد بنابراین به علت نقص (مثلاً مدت تجدیدنظر سپری نشده یا ابلاغ به نحو صحیح صورت نگرفته است) جهت رفع نقص به شعبه صادر کننده رأی بدوی اعاده گردد.
البته همانطوریکه ابتدا توضیح دادیم در این مرحله پرونده ثبت اندیکاتور میشود بعد قاضی آنرا مورد بررسی قرار میدهد که آیا معد اجرا میباشد یا نه؟ درصورتی که معد اجرا نباشد طبق توضیح ماقبل عمل میشود.
حال درصورتیکه پرونده نقص نداشته باشد و معد اجرای احکام باشد بنابراین بعنوان مثال این دستوررا میدهیم:
دستور:
پرونده ثبت کلاسه اجرا، وقت نظارت تعیین، محکوم علیه برای اجرای مجازات حبس جلب گردد. وقتی دستور ثبت پرونده را دادیم پرونده به ثبت رایانه میرود و کلاسه میخورد و بعد دستورات توسط کارمندان اجرای احکام، اجرا میشود.
یک نکتهای که باید به آن بپردازیم آن است که، یک دفتری بنام دفتر درآمد جرایم که در سیستم قبل ازاحیائ دادسرادراجرای احکام وجود داشت ولی اکنون سلیقهای است در بعضی جاها وجود دارد و در بعضی جاها وجود ندارد، این دفتر بیانگر این است که چه میزان جریمه دریافت گردیده، که شماره فیش، مبلغ فیش، نام محکوم علیه در آن نوشته میشود که در آخر ماه جمع زده میشود.
گردآورنده : موسسه حقوقی سروش نافع دادمان