برخی افراد به بنا به دلایلی برای انجام شدن کارهای شخصی مانند امور ملکی، اداری، حقوقی، بانکی و…خود وکیل و یا نماینده حقوقی استخدام و به ثبت وکالتنامه به همین منظور اقدام میکنند. استعلام وکالتنامه های خارج از کشور یکی ازمباحث مربوطه است.
وکالت نامه هایی تنظیم شده در داخل کشور را دفاتر اسناد رسمی ثبت میکنند و برغم نیاز مبرم به تشخیص اصالت آنها، تاکنون سامانه ای برای استعلام لحظهای آنها راه اندازی نشده است و مردم برای بررسی صحت و استعلام وکالتنامه های خارج از کشور چاره ای جز مراجعه حضوری به دفترخانه محل صدور وکالتنامه ندارند و معمولا” پاسخی به آنها داده نمیشود زیرا دفاتراسناد رسمی در اینباره ملزم به پاسخگویی به اشخاص ثالث نیستند.
گواهی امضا و وکالتنامه های خارج از کشور
درباره گواهی امضا و وکالتنامه های اشخاص مقیم خارج ازکشور، موضوع متفاوت است. زیرا مرجع صدور این گواهیها و استعلام وکالتنامه های خارج از کشور ، سرکنسولگری و سفارت خانه جمهوری اسلامی ایران(و یا نمایندگیهای کشورمان) درکشورخارجی است به این ترتیب که وزارت امورخارجه کلیه درخواست ها را از طریق سامانه اینترنتی خود جمع کرده و به سفارت خانه های متبوع ارسال می کند.
به منظور استعلام صحت و اصالت وکالت نامه های صادر شده درخارج ازکشور ،وزارت امور خارجه با راه اندازی سامانه اینترنتی تاک به این نیاز ضروری مردم و متعاملان پاسخ داده است.
تا پیش از سال ۹۳ ایرانیانی که در خارج از کشور ساکن بودند، برای ارائه درخواست تایید اسناد کنسولی و استعلام وکالتنامه های خارج از کشور می بایست حضورا به دفاتر کنسولی مراجعه کرده و کلیه مراحل درخواست خود و تایید اسناد کنسولی را به شکل حضوری انجام می دادند. راه اندازی سامانه تاک، این روند را تا اندازه قابل توجهی تغییر داد، به نحوی که پس از تاسیس سایت تاک، دیگر در مرحله ثبت درخواست بررسی صحت مدارک، نیازی به مراجعه حضوری نبوده و صرفا پس از اتمام کلیه مراحل و آماده شدن تاییدیه باید به دفاتر کنسولی مراجعه می شد.
این نیاز وقتی شدید تر می شود که هنگام معامله ملک(به ویژه املاک ورثه ای) یک یا چند نفراز وراث که درخارج ازکشور هستند به سایرین وکالت نامه میدهند.