زمانی که حضانت به یکی از پدر و مادر داده می شود، برای طرف دیگر حق ملاقات با طفل ایجاد می گردد. اما اینگونه نیست که تنها پدر و مادر حق ملاقات داشته باشند. حق ملاقات طفل برای پدربزرگ و مادربزرگ هم می تواند باشد.
به طور کلی ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی در خصوص ملاقات با طفل بیان کرده:
درصورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر ابوین طفل دریک منزل سکونت نداشته باشند، هریک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوطه به آن درصورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.
نکته: با وجود اینکه در این ماده از پدر و مادر یا در شده است، ولی حق ملاقات با طفل تنها به پدرو مادر اختصاص ندارد و پدر بزرگ ها و مادر بزرگ های او می توانند خواهان ملاقات با نوه خود باشند.
ملاقات اقربا (حق ملاقات طفل برای پدربرزگ و مادربزرگ ) با طفل چگونه ممکن است؟
منظور از اقارب خویشاوندان است، نظیر پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر، برادر و … . این افراد نیز حق دارند با کودک ملاقات داشته باشند. چنانچه کسی که حضانت طفل را بر عهده دارد، مانع از ملاقات طفل با خویشان شود، این افراد می توانند از طریق دادگاه تقاضای ملاقات با طفل را مطرح نمایند.
دادگاه به خواسته ی آنان رسیدگی کرده و با در نظر گرفتن مصلحت کودک در خصوص این ملاقات ها و نحوه ی آن تصمیم گیری می کند.
چگونه می توان برای نوه پسری درخواست ملاقات کرد؟
پدربزرگ و مادربزرگ حق دارند با نوه ی خود دیدار داشته باشند.
بنابراین زمانی که زن و مردی از هم جدا می شوند، حتی اگر کودک با مادر خود زندگی کند، نباید حق ملاقات طفل برای پدربزرگ و مادربزرگ پدری ندیده گرفته شود.
حتی اگر پدر فوت کرده باشد، باز هم برای پدربزرگ و مادربزرگ پدری امکان ملاقات با طفل وجود دارد.
در مورد پدربزرگ مادربزرگ مادری هم به همین ترتیب است. آنها نیز چه در صورت وقوع طلاق و چه در صورت فوت دخترشان، می توانند نوه ی خود را ببینند و با او دیدار داشته باشند.
تقاضای ملاقات نوه چگونه ممکن است؟
برای تقاضای ملاقات نوه، پدربزرگ یا مادر بزرگ باید دادخواستی به خواسته ی ملاقات با طفل تنظیم نماید.
در این دعوا باید کسی که حضانت را بر عهده دارد خوانده قرار گیرد. رسیدگی به این دعوا در صلاحیت دادگاه خانواده محل اقامت طفل است.