هر چیزی که درباره پلیس فتا نمی دانیم!!

پلیس فتا

حتما بارها و بارها نام پلیس فتا را شنیده‌اید. این روزها که زندگی همه ما با فضای مجازی گره خورده طبیعی است این نام به گوشمان آشنا باشد. ولی احتمالا نمی‌دانید که کلمه فتا مخفف «فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران» است. در این مقاله قصد داریم به معرفی پلیس فتا بپردازیم.

پلیس فضای تولید و تبادل اطّلاعات کشور، با نام اختصاری پلیس فتا در سال ۱۳۸۹ به عنوان یکی از مرجع‌های رسمی در خصوص برخورد با جرایم رایانه‌ای تشکیل شد.

 پلیس فتا (فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران)

در دهه اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در کره زمین و بالتبع در کشورما توسعه روزافزونی داشته است. افزایش کاربران یا اصطلاحا یوزرهای اینترنت و تجهیزات اطلاعاتی و مخابراتی مانند خطوط تلفن‌های ثابت و همراه، شبکه دیتای کشوری، محلی و ارتباطات ماهواره‌ای از جمله دلایل مهم ایجاد و توسعه سازوکار برقراری امنیت در فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران (فتا) بود.

به علاوه توسعه خدمات الکترونیک در کشور و ارائه خدماتی نظیر دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، آموزش الکترونیک ضرورت وجود پلیسی تخصصی در مجموعه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران راجهت تامین امنیت و مقابله با جرایمی این فضا ایجاب می‌کرد.

افزایش جرائم در فضای سایبری مثل کلاهبرداری‌های اینترنتی، جعل داده‌ها و تجاوز به حریم خصوصی اشخاص، هک و نفوذ به سامانه‌های رایانه‌ای و اینترنتی، هرزه‌نگاری(اسپمینگ)، جرایم اخلاقی و جرایم سازمان یافته اقتصادی اجتماعی و فرهنگی، موجب شد که پلیس تخصصی که توان پی‌جویی و رسیدگی به جرائم و سطح بالای در حوزه فناوری داشته باشد، به وجود آید.

با توجه به تصویب قانون جرایم رایانه‌ای در مجلس شورای اسلامی و لزوم تعیین ضابط قضایی برای این قانون و مصوبات کمیسیون افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) دولت جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر تشکیل پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات این پلیس در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ به دستور فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تشکیل گردید.

پیشنهاد مطالعه  ۱۲ مورد از مهمترین انواع کلاهبرداری اینترنتی

پلیس فضای مجازی

اهداف تشکیل پلیس فتا

اهداف تشکیل پلیس فتا بدین شرح است:

  • تامین امنیت فضای تولید و تبادل اطّلاعات کشور
  • صیانت از هویت دینی، ملی و ارزش‌های انسانی جامعه
  • حفظ حریم خصوصی و آزادی‌های مشروع
  • صیانت از منافع، اسرار و اقتدار ملّی در فضای تولید و تبادل اطّلاعات
  • حفظ زیرساخت‌های حیاتی کشور در مقابل حملات الکترونیک
  • اعتماد و آسودگی خاطر آحاد شهروندان جامعه برای انجام تمامی امور قانونی از جمله فعّالیت‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی

نیروی انتظامی

وظایف نیروی انتظامی جمهوری اسلامی

‌طبق ماده ۴ قانون تأسیس ناجا، مأموریت و وظایف نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران عبارت است از:

  • استقرار نظم و امنیت و تأمین آسایش عمومی و فردی.
  • مقابله و مبارزه قاطع و مستمر با هرگونه خرابکاری، تروریسم، شورش و عوامل و حرکت‌هایی که مخل امنیت کشور باشد، با همکاری وزارت ‌اطلاعات.

‌تبصره : کیفیت و نحوه همکاری را شورای امنیت کشور تعیین می‌کند.

  • تأمین امنیت برای برگزاری اجتماعات، تشکل‌ها، راهپیمایی‌ها، و فعالیت‌های قانونی و مجاز و ممانعت و جلوگیری از هرگونه تشکل و راهپیمایی و اجتماع غیر مجاز و مقابله با اغتشاش، بی‌نظمی و فعالیت‌های غیر مجاز.
  • اقدام لازم در زمینه کسب اخبار و اطلاعات در محدوده وظایف محوله و همکاری با سایر سازمان‌ها و یگانه‌ای اطلاعاتی کشور در حدود وظایف آن‌ها.

‌تبصره ۱ : جمع‌آوری اخبار و اطلاعات مربوط به مسائل سیاسی، امنیتی و پیگیری اطلاعاتی آن به عهده وزارت اطلاعات است. چنانچه نیروی انتظامی در حین انجام وظایف محوله به این قبیل اخبار و اطلاعات دسترسی پیدا کند، مکلف است ضمن کسب و جمع‌آوری، آن‌ها را سریعاً در اختیار وزارت اطلاعات قرار دهد. وزارت مذکور موظف است اخبار و اطلاعات مورد نیاز و مرتبط با وظایف نیروی انتظامی را به موقع در اختیار آن نیرو بگذارد.

‌تبصره ۲ : پیگیری اطلاعاتی مواردی از جرائم اجتماعی که با امنیت ملی مرتبط بوده یا قسمتی از یک توطئه یا فعالیت‌های پنهانی با هدف براندازی را تشکیل دهد، با هدایت متمرکز وزارت اطلاعات و همکاری نیروی انتظامی انجام خواهد شد.

تبصره ۳ : نیروی انتظامی مکلف است، پرسنل انتظامی مورد نیاز جهت تأمین اهداف اطلاعاتی (‌کسب و جمع‌آوری) وزارت اطلاعات را در صورت درخواست در کنترل عملیاتی آن وزارت قرار دهد. کیفیت همکاری و نحوه تأمین پرسنل مورد نظر را شورای امنیت کشور معین خواهد کرد.

شرح وظایف و مأموریت‌های پلیس فتا

شرح وظایف و مأموریت‌های پلیس فتا

گفتنی است، طبق قانون و دستورالعمل‌های اجرایی، یکی از مراجع رسمی در موضوعات مرتبط با فضای مجازی، پلیس فتا است. با نظر به تفسیر ماده ۴ قانون تأسیس ناجا مسئولیت تامین نظم و امنیت و آسایش عمومی و فردی در فضای مجازی را بر عهده دارد. شرح این ماده را به منظور آشنایی با وظایف قانونی ناجا در بخش پیشین خواندید.

موارد زیر از جمله‌ی وظایف و مأموریت‌های پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا یا همان پلیس فتا است.

  • ایجاد امنیت و کاهش مخاطرات برای فعالیت‌های علمی، اقتصادی، اجتماعی در جامعه‌ اطلاعاتی
  • حفاظت و صیانت از هویت دینی و ملی
  • مراقبت و پایش از فضای تولید و تبادل اطلاعات برای پیشگیری از تبدیل شدن این فضا به بستری برای انجام هماهنگی‌ها و عملیات‌ برای انجام و تحقّق فعالیت‌های غیرقانونی
  • ممانعت از تعرض به ارزش‌ها و هنجارهای جامعه
پیشنهاد مطالعه  قانون برای مجازات انواع جرایم رایانه ای و کلاهبرداری های اینترنتی چه در نظر گرفته است؟

1 در مورد “هر چیزی که درباره پلیس فتا نمی دانیم!!”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت مشاوره کلیک کنید
اسکرول به بالا