ماده ۵۸ ـ بودجه اختصاصی سازمان در امور حج و زیارت که شامل ارقام درآمد وصولی از حجاج و زائران و هزینههای انجام شده در اجرای برنامههای حج وزیارت میباشد به موقع و همزمان با صدور دستورالعمل تنظیم بودجه عمومی از طرف معاونت حج و زیارت سازمان تهیه و پس از تأیید سرپرست سازمان وتصویب وزیر ارشاد اسلامی به مورد اجرا گذاشته میشود.
ماده ۵۹ ـ سرپرست امور مالی سازمان حج و اوقاف و امور خیریه (در قسمت بودجه اختصاصی حج و زیارت) از طرف سرپرست سازمان حج و اوقاف و امورخیریه تعیین و پس انداز تأیید وزیر ارشاد اسلامی منصوب خواهد شد.
ماده ۶۰ ـ سال مالی سازمان (در قسمت بودجه اختصاصی حج و زیارت) از اول ماه رجب تا آخر جمادیالثانی میباشد.
ماده ۶۱ ـ سازمان مکلف است پس از پایان مراسم منتهی ظرف ۴ ماه ترازنامه و گزارش جامعی از وضع مالی
( درآمدهای وصولی و هزینه) و با قیمانده احتمالیوجوهی که از زائران دریافت گردیده و در حساب مخصوصی متمرکز شده تهیه و پس از تأیید حساب رس یا حسابرسان امور حج و زیارت سازمان به وزیر ارشاداسلامی تسلیم نماید.
ماده ۶۲ ـ به منظور رسیدگی به حسابهای گذشته و آینده امور حج و زیارت (در بودجه اختصاصی) سازمان یک تا ۳ نفر حسابرس خواهد داشت که به موجبحکم وزیر ارشاد اسلامی تعیین و منصوب خواهند شد حسابرس یا حسابرسان موظفند تا حسابهای حج و زیارت سازمان دقیقاً رسیدگی و نظر خود را کتباً بهوزیر ارشاد اسلامی اعلام دارند. در اجرای این منظور حسابرسان بدون اینکه حق دخالت مستقیم در امور حج و زیارت را داشته باشند میتوانند به نحوی کهعملیات جاری حج و زیارت لطمهای وارد نشود کلیه حسابها و دفاتر و اسناد و مدارک مربوطه را مورد رسیدگی قرار دهند و در صورتی که ضمن انجام وظایفخود به مواردی از سوء جریانات و تخلفات و برخورد نمودند بلافاصله وزیر ارشاد اسلامی را در جریان امر قرار دهند. وزیر ارشاد اسلامی میتواند در پایان هردوره مالی مبلغی را که مناسب تشخیص دهد به عنوان پاداش به حسابرس یا حسابرسان پرداخت نماید. همچنین وزیر ارشاد اسلامی میتواند در صورتاقتضای امر حسابرسی امور حج و زیارت در گذشته و آینده را به شرکت سهامی حسابرسی محل و نماید.
ماده ۶۳ ـ کلیه معاملات مربوط به امور حج و زیارت اعم از خرید و فروش و اجاره و استیجار و پیمانکاری و اجرت کار و غیره به جز موارد مذکور در بندهایماده ۶۸ قانون محاسبات عمومی که صریحاً مستثنی گردیده باید حسب مورد از طریق مناقصه و مزایده انجام شود و مرجع تشخیص ضرورت و صرفه و صلاحدولت در بندهای یادشده رییس سازمان حج و اوقاف امور خیریه میباشد. علاوه بر آن موراد زیر نیز از شمول مقررات عمومی مستثنی بوده و باترک مناقصه یامزایده، انجام خواهد شد.
۱ ـ در مواردی که انجام مناقصه یا مزایده به تشخیص هیأتی مرکب از نماینده وزیر ارشاد اسلامی ـ معاون امور حج و زیارت و سرپرست امور مالی حج و زیارتمیسر یا به مصلحت نباشئد میتوان معامله را به طریق دیگری با ترک مناقصه یا مزایده انجام داد.
۲ ـ سرپرست سازمان حج و زیارت و اوقاف و امور خیریه و معاون امر حج و زیارت سازمان میتوانند برای انجام دادن هرگونه خدمتی که در پیشبرد امور حج وزیارت مؤثر تشخیص دهند حداکثر به مدت ۳ ماه در سال ( به نحوی که هیچگونه تعهد استخدامی برای سازمان و دولت ایجاد ننماید) از نیروی انسانی در داخلو خارج کشور و همچنین اتباع خارجی در خارج از کشور استفاده کنند و حقالزحمه آنان را به تشخیص خود و با توجه به
اعتبار مصوب پرداخت نمایند تمدیدقراردادهایی که به این منظور منعقد میشود برای دفعات بعد در سال بعد بلامانع است.
۳ ـ قرارددادهای اجازه منازل و محلهای استقرار ستادها و خوابگاهها و نظایر آن در کشورهای خارج و مبالغی که بایست حق مطوف و دلیل و توقف زائران درمنی و عرفات و اتوبوس و غیره در عربستان و یا سایر کشورها پرداخت میشود مشمول مقررات مناقصه و مزایده نبوده و طبق دستور سرپرست سازمان و یامقام مجاز از طرف ایشان انجام خواهد گردید.
۴ ـ اعتباراتی که همه ساله تحت عنوان هزینههای پیشبینی نشده در بودجه اختصاصی امور حج و زیارت منظور و به تصویب خواهد رسید. بنا به پیشنهادمعاون امور حج و زیارت و تصویب سرپرست سازمان قابل مصرف بوده باامضای گیرنده وجه به هزینه قطعی منظور خواهد شد.
۵ ـ ترتیب انجام مناقصه و مزایده از بودجه حج و زیارت براساس قانون محاسبات عمومی خواهد بود مگر اینکه در هر مورد به پیشنهاد سرپرست سازمان وتصویب وزیر ارشاد اسلامی طریق دیگری انتخاب شود.
تبصره ـ اعضای کمیسیون مناقصه و مزایده اعضای مذکور در بند این ماده خواهند بود.
ماده ۶۴ ـ حدود و میزان تنخواه گردان مأمورین و مسئولین مالی برای پرداخت هزینههای مورد لزوم در داخل و خارج از کشور برحسب مورد با اخذ تضمینکافی به پیشنهاد معاون حج و زیارت و تصویب سرپرست سازمان خواهد بود.
ماده ۶۵ ـ فوقاالعاده ایام مأموریت و هزینه سفر کارکنان دولت که در امور دولت مربوط به حج و زیارت فعالیت میکنند اعم از داخل و یا خارج از کشور براساسآییننامه سازمان متبوع مستخدم محاسبه و از محل اعتبار موضوع این آییننامه قابل پرداخت است.
تبصره ـ در صورتی که بر حسب ضرورت هزینه مسکن و تغذیه مأمورین اعزامی به خارج از کشور از طرف سازمان تأمین گردد فوقالعاده مأموریت آنان براساسضوابطی که (با احتساب و کسر هزینههای مورد اشاره از میزان مقرر) به تشخیص سازمان برقرار میشود قابل پرداخت خواهد بود.
ماده ۶۶ ـ سرپرست امور کمالی سازمان در امور حج و زیارت مکلف است همه ساله فهرست و مشخصات کامل اموال غیر مصرفی را که از بودجه حج و زیارتخریداری میشود تهیه و به معاون سازمان در امور حج و زیارت تسلیم نماید.
ماده ۶۷ ـ نحوه انجام هزینه در خارج از کشور به شرح زیر است.
۱ ـ همه ساله دستورالعملی که متضمن تفویض اختیار به رؤسای ستادها و نحوه انجام هزینهها و سایر موارد باشد از طرف سرپرست سازمان و یا معاون امورحج و زیارت صادر و ابلاغ خواهد شد.
۲ ـ در مواردی که خرید با پرداخت به دست سرپرست سازمان یا معاون حج زیارت انجام میشود و تهیه مدارک و فاکتور به تشخیص مقامات مذکور میسرنیست و مقامات یاد شده صحت پرداخت و لزوم هزینهها را در هر مورد تا معادل پنجاه هزار ریال ایرانی گواهی نمایند اسناد مربوط به هزینه قطعی منظورخواهد شد.
۳ ـ صورتحسابهایی که از مراجع و ادارات رسمی کشورهای خارج و یا هتلها و مهمانسراهایی که دارای شماره و دفاتر رسمی هستند صادر و به وسیلهمسئولین امور حج و زیارت ارایه میشود به هر مبلغ معتبر و قابل قبول است.
ماده ۶۸ ـ کلیه هزینههایی که از محل بودجه عمومی کل کشور انجام خواهد شد و نیز سایر موضوعاتی که در زمینه امور حج و زیارت و خیریه در آییننامهپیشبینی نشده تابع مقررات عمومی کشور خواهد بود.
ماده ۶۹ ـ کارکنان سازمان مشمول مقررات استخدام کشوری و آییننامهها و مقررات مربوط به آن میباشند.
ماده ۷۰ ـ تعاریف اصطلاحات مندرج در آییننامههای قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه توسط سازمان تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ماده ۷۱ ـ از تاریخ تصویب این آییننامه کلیه مصوبات هیأت دولت که مغایر با این آییننامه باشد ملغی است.