این روزها به همان اندازه که کارتهای عابربانک و دستگاههای کارتخوان، خرید کردن و نقل و انتقال پول را راحتتر کردهاند، خطرات سوءاستفاده از همین کارتها هم بیشتر از گذشته، حساب بانکی شما را تهدید میکند. یکی از موارد کلاهبرداری، استفاده از تراشههایی به نام اسکیمر و کپی کارت بانکی و کارتخوانهای سیار است. در این مطلب قصد داریم درباره جرم کلاهبرداری با کارتخوان سیار و اسکیمر و نظر قانونگذار درباره مجازات این جرائم بپردازیم.
تعریف اسکیمر و کپی کارت بانکی چیست ؟
به طور کلی اسکیمینگ به معنای منتقل کردن اطلاعات دارایی های کارت عابر بانک به روی کارت دیگر و بدون اطلاع و رضایت مالک است. اسکیمر هم همان سارقی است که از طریق کلاهبرداری به کپی کردن و سرقت اطلاعات کارت های بانکی می پردازد. در ایران به ابزار و دستگاهی که مورد استفاده قرار می گیرد نیز اسکیمر می گویند.
اسکیمر به فرد یا دستگاهی میگویند که با روش اسکیمینگ (یعنی کپی کردن غیرقانونی دادههای نوار مغناطیسی کارت بانکی روی یک کارت دیگر) اقدام به سرقت اطلاعات حساب بانکی و کلاهبرداری از کارت بانکی میکند.
عملا اسکیمینگ از دو طریق صورت می پذیرد:
اول از طریق عابربانک ها به این صورت که صفحه کیبورد جعلی بر روی صفحه کیبورد اصلی قرار می گیرد تا به محض زدن رمز کارت آن را در حافظه سپرده و به سارق منتقل کند. در قسمت ورودی کارت نیز یک کلاهک دیجیتالی قرار می گیرد که با ورود کارت بتواند اطلاعات کارت را خوانده و ذخیره نماید.
از این طریق گرچه شما ممکن است عملیات بانکی خود را انجام دهید و کارت را دریافت نمایید اما سارق می تواند اطلاعات کارت های بانکی شما را به روی یک کارت دیگر منتقل کرده و با داشتن رمز آن نسبت به انتقال دارایی هایتان اقدام کند.
گفتنی است با بخش نامه های بانک مرکزی ایران به بانک ها هم اکنون بیشتر عابربانک ها از آنتی اسکیمینگ برخوردار هستند اما برخی از بانک ها هنوز به این ابزار دفاعی مهیا نشده اند.
روش دوم در اسکیمینگ عبارت از به کارگیری دستگاه کارتخوان برای کپی اطلاعات کارت مشتریان. در این روش مغازه دار، شاگرد یا هر کس که پشت دخل است به بهانه های مختلف اقدام به گرفتن کارت شما می کند و دور از دیدرس شما اول کارت را به روی اسکیمر می کشد تا اطلاعات داخل کارت را ذخیره کند و پس از آن از دستگاه کارتخوان استفاده می کند و رمز شما را می پرسد. عملا با گفتن رمز کارت این فرد می تواند کارت دیگری را که کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد بسازد و دارایی کارت را به حساب خود منتقل کند و اسکیمر عملیات سرقت اطلاعات کارت های بانکی شما را انجام دهد.
راههای جلوگیری از کلاهبرداری بوسیله کپی از کارت بانکی
در ادامه این نوشتار به برخی راههای جلوگیری از سو استفاده از کارتهای بانکی و کلاهبرداری بوسیله کپی کارت بانکی بوسیله اسکیمر اشاره می کنیم:
مشتریان، عملیات پرداخت با کارتخوان را شخصا انجام دهند
اسکیمینگ به معنی انتقال اطلاعات کارت عابر بانک یک شخص بر روی کارتی دیگر است. در این مورد باید یک کپی از کارت مشتری در دست سارق یا فروشنده وجود داشته باشد و از آن جایی که بسیاری از مشتریان با اعتماد بیجا و به دلیل عدم دسترسی به دستگاه، رمز را برای ورود در دستگاه و اجرای عملیات پرداخت به فروشندگان اعلام میکنند، سارق به رمز نیز دسترسی پیدا میکند و در زمان مناسب نسبت به برداشت غیر مجاز از کارت مالباختگان اقدام میکند.
با کارتخوانهای سیار چه باید کرد؟
با توجه به استقبال زیاد افراد از کارتخوان سیار لازم است، افراد هنگام انجام عملیات بانکی دقت بیشتری به خرج دهند تا از کپی شدن کارت عابربانکشان جلوگیری شود.
وارد کردن رمز عبور از سوی مشتری میتواند تضمینکننده امنیت کارت بانکی وی باشد چرا که حتی درصورت نصب اسکیمر روی دستگاه کارتخوان، سارقان بدون اطلاع از رمز عبور مشتری، امکان برداشت از حساب وی را نخواهند داشت.
حتما در خرید از دستفروشان یا افرادی که دستگاههای کارتخوان سیار دارند مراقب باشید در دام اسکیمر نیفتید. دستگاههای کارتخوان مجهز به اسکیمر، معمولا چسب خورده یا شکستهاند یا قطعه اضافهای دارند.
با نگاه کردن به دستگاه نیز میتوان از وجود اسکمیر مطلع شد، اما بهترین راه برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری این است که هرگز رمز خود را در اختیار فروشندگان قرار ندهید و ماهانه و دورهای رمز کارتتان را عوض کنید.
مجازات کلاهبرداری از کارت بانکی با کارتخوان
طبق ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای: «هرکس به طور غیرمجاز از سیستمهای رایانهای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سیستم، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری به دست آورد، علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
به کجا باید شکایت کرد؟
من از گوجه فروشی خرید کردم و بعد یه هفته حساب بانکیم از طرف پلیس فتا بسته شد. رفتم پرس و جو کردم و معلوم شد گوجه فروشی که بهش نمیومد حتی بلد باشه اسمشو بنویسه، کارتمو کپی و خالی کرده بوده.
:/
مگه پیامک برات نمیومد
آی دروغو که گفتی راسه
هزار تومن هزار تومن شاید برداشته.زیر ۳۰ تومن تو خیلی از کارتا پیامک نمیاد