افرادی که دارای بیماری های لاعلاج و مسری باشد و به دیگران انتقال دهند مرتکب جرم میشوند و از نظر شرعی و قانونی تخلف کرده اند. در این مقاله از مجموعه مقالات دانستنی ها و نکات حقوقی و کیفری دادمان میخواهیم با نظرات و حکم مراجع تقلید درباره موضوع انتقال بیماریهای مسری و کشنده و لاعلاج به دیگران آشنا شویم.
افرادی دارای بیماری های لاعلاج، کشنده و مسری هستند، از طرفی با توجه به این که برخی ویروس ها سبب نقص و اختلال هایی در سیستم های بدن می شود در صورتی که فرد دارای بیماری کشنده و مسری عمدا دیگری را آلوده کند و فرد آلوده در اثر همین بیماری فوت کند آیا کشنده بودن بیماری آلت قتاله محسوب می شود و آیا وی مرتکب قتل ( مقالات مرتبط با قتل سوالات مرتبط با قتل ) شده و ضامن می باشد؟
حکم مراجع تقلید درباره انتقال بیماریهای مسری به دیگران
آیت الله العظمی سید علی خامنه ای
در فرض سؤال اگر فوت مستند به بیماری مذکور (که شخصی عمدا وارد بدن متوفی کرده )باشدحکم قتل را دارد.
آیت الله العظمی محمدتقی بهجت
ظاهر این است که از باب تسبیب باشد نه قتل مباشری ولی اقسام عمد و شبه عمد و خطاء در آن می آید و همچنین موارد ثبوت ضمان و لا ثبوت آن .
آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی
در فرض سؤال که بیمار عمدا دیگری را آلوده می کند و فوت دیگری مستند به اوست وی مرتکب قتل ( مقالات مرتبط با قتل سوالات مرتبط با قتل ) شده است و بعید نیست در صورتی که علم به موضوع داشته است از مصادیق قتل عمدی باشد.
آیت الله العظمی صانعی
در پاسخ به این سئوال که اگر فردی با علم به این که مبتلا به بیماری کشنده ایدز است و مبتلایان به این بیماری در آینده ای نه چندان دور جان خود را از دست می دهند و نیز با علم به این که یکی از شایع ترین راه های انتقال این بیماری به افراد دیگر از طریق برقراری تماس جنسی است، عملا با برقراری تماس نامشروع جنسی با دیگر افراد جامعه به قصد مبتلا کردن آنها به بیماری ایدز عده ای را به این بیماری دچار کند، هر چند تا به حال هم کسی از این مبتلاشدگان توسط فرد مورد نظر نمرده باشند، چه کیفری مقرر است؟ گفت: این گونه اعمال جزو معاصی کبیره است که تعزیر و مجازات دارد و اگر متوجه احتمال تلف شدن و مردن طرف بوده و این امر پزشکی و بهداشتی را می دانسته با فرض مردن بیمار، جرمش قتل عمد می باشد و موجب قصاص است .
اگر کسی مبتلا به ویروس ایدز باشد و از بیماری خود خبر نداشته و عملی انجام دهد که موجب انتقال ویروس به فرد دیگری شود که منجر به مرگ وی گردد، آیا قتل ( مقالات مرتبط با قتل – سوالات مرتبط با قتل ) از نوع خطای محض است یا شبه عمد؟
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
« در صورتی که قتل عرفا به او اسناد داده شود از قبیل شبه عمد است.»
قواعد مربوط به قصاص برای قتل عمد
اگر افرادی که دارای بیماری های لاعلاج و مسری و کشنده باشند و به دیگران انتقال دهند و این انتقال بیماری مسری به دیگران باعث مرگ طرف مقابل شود بنابراین فرد مسری مرتکب جرم قتل میشود . در این مورد نیز مراجع نظرات متفاوتی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
« در مفروض سؤال، ظاهرا شبه عمد است.»
آیت الله العظمی حسین نوری همدانی
« درفرض مسأله قتل از نوع خطای محض است.»
یکی از راه های انتقال بیماری های کشنده و مسری خونی (مانند ایدز) استفاده از وسایل تزریق یا تیغ مشترک می باشد که طبق مقررات و ضوابط جاری کشور ممنوع می باشد اگر آرایشگر یا آمپول زن یا… دراثر بی احتیاطی و بی مبالاتی در استفاده از وسایل انتقال دهنده میکروب باعث آلوده شدن خون افراد و درنهایت فوت آن ها شود حکم ضمانت آرایشگر یا آمپول زن یا… در دو فرض آگاهی وی از آلودگی وسیله مشترک و مسری بودن آن و عدم آگاهی وی چیست؟ و نیز تکلیف دیه فرد فوت شده چیست ؟
آیت الله العظمی محمدتقی بهجت
با استناد فوت به تقصیر آرایشگر یا آمپول زن او ضامن دیه است .
استیفای قصاص در صورت تعدد اولیای دم حیات جامعه مستلزم تداوم حکم قصاص است
آیت الله العظمی سید علی سیستانی
اگر استعمال کننده آگاه به آلوده بودن وسیله بوده و می دانسته که این گونه استعمال عادتا سبب فوت می شود حق قصاص برای اولیای مقتول ثابت است در غیر این صورت استعمال کننده ضامن دیه است و باید کفاره هم بدهد.
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
پس از اثبات استناد مرض یا فوت به این عمل در مفروض سؤال که استفاده کننده از وسایل، بی احتیاطی و بی مبالاتی داشته ضامن است ولو علم به آلودگی نداشته باشد.
یعنی حبس ابد محکوم می شود.