عضویت در گروه عرفان حلقه و برگزار کنندگان این حلقهها و نحوه جذب مردم به سمت این جریانات از مسائلی است که در رابطه با آن سوالات زیادی پیش میآید، حال در این مقاله میخواهیم ببینیم این عضویت نیز جرم است؟ و یا اصلا برگزاری این حلقهها جرمانگاری شده؟ چه نوع جرمی محسوب میشود؟
عرفان حلقه چیست؟
از سالهای قبل، افرادی با عناوین مختلف در رابطه با برخی موارد مربوط به این عرفان حلقه با عناوین مختلف صحبت کرده و مبانی آن را بیان کردند. اما در اواخر دهه هفتاد، فردی به نام محمدعلی طاهری از عرفان حلقهها سخن گفت و مبانی آن را به صورت آزاد شرح داد. محمدعلی طاهری متولد سال ۱۳۳۵ در کرمانشاه و پایهگذار عرفان حلقهها در ایران بوده است. او در ابتدا با مبانی این فرقه توانست افراد زیادی را به سوی خود جذب کند و شروع به فعالیت کند اما پس از گذشت چند مدت که فعالیت فرقه عرفان کیهانی گسترش پیدا کرد، او دستگیر و محاکمه شد. وی حتی با مجوز جعلی توانسته بود در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و علوم پزشکی ایران به آموزش عرفان حلقه بپردازد.
هدف عرفان حلقه
در این محافل مراسم جنگیری انجام میشد و به افراد گفته میشد که علت بیماری و سختی در وجودشان، ورود و رسوخ اجنه و ارواح مختلف است و با خارج شدن آنها میتوانند به زندگی عادی ادامه دهند و حال خوبی داشته باشند. در آن فرقهها میکوشیدند که با استفاده از آیات قرآنی افراد را تحت تاثیر قرار داده و تظاهر کنند که مبنای همه این کارها آیات قرآن است و البته گاهی اوقات آیات کلامالله را نیز به بهانه ناقص بودن و نوشته شدن توسط پیامبر اسلام زیر سوال میبردند و سعی در بهتر نشان دادن عقاید خودشان داشتند.
در حالت کلی این فرقه مبنایی ماتریالیستی داشت و با استفاده از بهانه اسلامی یا دینی بودن، باعث ایجاد انحراف و… در مبانی ادیان الهی میشدند. همچنین با بهانه خارج کردن روح و جن از بدن افراد، آسیبهای جدی زیادی به روح و جسم آنها وارد میکردند.
این در حالی است که سران این فرقه اصلا آشنایی زیادی با قرآن نداشتند و برای استفاده از آیات نیز از برخی افراد دیگر استفاده میکردند.
پس در حالت کلی هدف عرفان کیهانی حلقه این بود که با انجام عمل تشعشع دفاعی یا به اصطلاح سایمنتولوژی (بیرون راندن ارواح سرگردان و اجنه از بدن) سلامتی افراد دوباره به آنها پس داده شود و بتوانند سالم زندگی کنند، لازم به ذکر است که در اثر تلقین و همچنین ایجاد اتصال، افراد رفتارهای عجیبی از خود نشان میدادند و تغییر عقاید و منش آنها موجب فروپاشی بسیاری از خانوادهها شد.
آیا عضویت یا راهاندازی عرفان حلقه جرم محسوب میشد؟
در ابتدا باید بپردازیم به این موضوع که اقدامات محمدعلی طاهری چه مجازاتی را با چه جرمی دارا بود؟
در ۲۴ بهمن ۱۳۹۰ محمدعلی طاهری پس از برگزار شدن جلسات و دفاعیههایش در چهار جلسه، با اتهام توهین به مقدسات و ائمه و نشر عقاید و بیان مطالبی که در آنها فاقد تخصص بوده و نیز داشتن ادعای الهام و آگاهی و تلقین و انتشار آنها برای دیگران، توسط دادگاه عمومی و انقلاب تهران محکوم به: پنج سال حبس تعزیری برای دخالت در امر پزشکی و درمان در حالی که فاقد تخصص و مدرک در آن بوده و با وجود این قضیه که هیچکس اجازه ندارد عقاید و نظریاتش را بر روی انسان آزمایش کند، با استناد به قانون مجرم کیفری محسوب شده و همچنین به جرم تحصیل مال نامشروع و انتشار آثار سمعی و بصری، به پرداخت نهصد میلیون تومان جریمه نقدی و نیز به اتهام لمس دست بیمار مونث بدون اینکه مجوز طبابت داشته باشد، به هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم شد.
محمدعلی طاهری در نهایت در اسفندماه سال ۱۳۹۸ از زندان آزاد شد و الان در کانادا به سر میبرد.
جرم و مجازات مسترهای این حلقهها چیست؟
با توجه به مبانی فرقه عرفان کیهانی، هر فرد شرکتکننده در این حلقهها فقط با گذراندن یک دوره فرادرمانی که حاوی ۶ جلسه بود و اولین دوره کلاسها که در حالت کلی ده ترم و یعنی هشت ترم آن درسنامه و یک ترم تشعشع دفاعی و یک ترم سایمنتولوژی بود، میتوانست درمانگر شود و بعد از اینکه ترم پنجم و دوره تشعشع دفاعی را گذراند، میتوانست مستر شده و خودش جداگانه به آموزش بپردازد و به راحتی و بدون دریافت مجوز کلاسهای عرفان حلقه را در منزل یا دفتر کار خود برگزار کند و از پنجاه تا صد و پنجاه تومانی که از هر شرکتکننده میگرفتند باید مقداری را به دفتر مرکزی فرقه نیز میپرداختند.
قطعا جرمی که مسترها مرتکب شده بودند، تفاوت زیادی با جرائم خود محمدعلی طاهری نداشت. پس میتوان گفت که جرمانگاری برای آنها نیز میتوانست به همان صورت احراز شود و اگر همان بیانات و آموزشها را به صورت آگاهانه نشر میدادند یا به مقدسات توهین میکردند، درمانگری را روی انسانها اعمال کرده و بدون مجوز پزشکی در امور درمانی دخالت میکردند و یا بیماران مونث را لمس میکردند، به همان مجازات محکوم میشدند.
سرانجام در سال ۱۳۹۴، ۱۲ نفر از مسترهای فرقه انحرافی عرفان حلقه، مجموعا به بیست و چهار سال حبس و صد میلیون تومان جریمه برای تحصیل مال نامشروع محکوم شدند.
اما به نظر میرسد که شرکت در این گروهها جرم محسوب نمیشد! چرا که بسیاری از افراد فریب وعدههای پوچ مسترها و نیز محمدعلی طاهری را میخوردند و به امید اینکه بیماری لاعلاج و سختشان از بین خواهد رفت، در این کلاسها شرکت کرده و دچار مشکلات حاد و جدیدتری میشدند. مثلا مرد جوانی که پس از شرکت در این کلاسها منزوی و اجتماعگریز شده و دیگر نمیتواند در مکانهای عمومی حاضر شود، یا مرد جوانی که با وجود داشتن همسر و فرزندی چهار ساله، با مستر خود که در کلاسهایش شرکت میکرده رابطه برقرار کرده و زندگیشان از هم فروپاشیده است.
همچنین دختری که به دلیل سردردهای شدیدش به پیشنهاد یکی از اقوامشان در کلاس عرفان کیهانی حضور پیدا کرده اما پس از حضور در جلسه اول متوجه غیر دینی و ضدشرعی بودن و عدم اعتقاد به اهل بیت طبق مبانی آن شده و باز هم به امید درمان اتصالهایش را ادامه داده و پس از گذشت مدتی، به گفته مادرش پس از بیدار شدن از خواب، گوشه اتاق را نشان میداده و در نهایت از ترس تشنج کرده و بعد از سی و هفت روز در آی سی یو بودن هیچ تفاوتی در وضعیتش ایجاد نشده بوده و سرانجام تا به امروز در حالت فلج به سر میبرد!
من این کلاسها را ۱۰ سال پیش رفتم.
به غیر از رحمانیت خدا و شفای مردم، و نیکی و درستی چیزی ندیدم. هرکس مسول اعمال خودش است. بله درسته برای افراد این کلاس می آمدند که اعتقادی به اسلام نداشتند ولی همه جا خوب و بد هست