عقد جعاله چیست و چه شرایطی دارد؟

عقد جعاله عقدی معین  می باشد که شخص ملتزم به  انجام دادن کاری است و در مقابل آن پاداش یا اجرتی دریافت می کند. شخصی که  ملتزم به دادن عوضی می شود جاعل می گویند در مقابل به فردی که ملتزم به انجام دادن کار هست عامل می گویند و در نهایت به دستمزدی که داده می شود جُعل گفته می شود.  از دیدگاه فقهی جعاله به همین معنا می باشد که جاعل  یا کارفرما ملتزم به دادن مبلغ یا اجرتی معلوم در برابر فعلی حلال و معقول می شود. اغلب فقهای شیعه و اهل سنت این عقد را مشروع اعلام کردند البته به جز حنفیان.

جعاله  یک عقد جایز می باشد به این معنا که هریک از طرفین مختار هستند بدون نیاز به دلیلی هر زمان یا در مواقعی که کار به اتمام نرسیده عقد را فسخ بکنند. قابل توجه این می باشد که  جاعل در میان کار رجوع بکند موظف است اجرت‌المثل عامل را بدهد چرا که در این زمان فسخ از طرف جاعل ضرر وارد می کند.

جعاله از دسته عقود مبادله ای می باشد. حداکثر مدت زمان برای انجام دادن کار و همچنین تسویه مطالبات بر اساس فعالیت مورد نظر در قرارداد ذکر می شود. نرخ سود عقد های مبادله ای بر اساس  آخرین ضوابط اعلامی توسط بانک مرکزی است.

شرایط باطل شدن عقد جعاله

۱- اگر عمل نامشروع باشد مثل حمل مواد مخدر

۲- اگر عمل غیر عقلایی و بیهوده  باشد.

۳- درصورتی که عمل برای  جاعل واجب می باشد .

انواع عقد جعاله

انواع عقد جعاله

عقد جعاله ۲ نوع می باشد:

جعاله عام : جعاله عام به این صورت  می باشد که فردی پیشنهاد بکند مالش را هر کسی پیدا بکند به او جایزه میدهد  بنابراین برای جاعل فرقی ندارد چه شخصی مال را پیدا بکند در این مورد تنها چیزی که برای جاعل مهم می باشد این است که به نتیجه مطلوب برسد.

جعاله خاص جاعل برای انجام دادن کارش فرد یا افراد خاصی را در نظر دارد؛ درصورتی که  شخص دیگری کار را انجام بدهد نمی تواند جعل را بگیرد. در جعاله خاص مسئله مهم این میباشد که چه کسی کار را انجام میدهد.

پیشنهاد مطالعه  تفاوت فسخ قرارداد در عقود لازم و عقود جایز چه میباشد؟

ارکان عقد جعاله

عقد جعاله شامل ۳ رکن می باشد:

  1. جاعل که کارفرما هم میتوان به آن گفت. شخص جاعل کسی هست که به پرداخت اجرت ملتزم می شود.
  2. در رابطه با جاعل  حقوقدانان معتقد هستن که جاعل باید اهلیت در تصرف داشته باشد و با قصد و اختیار خود عقد را منعقد بکند.
  3. عامل که به اصطلاح مجعولٌ له یا پیمانکار گفته می شود. شخص مجعولٌ له کسی است که اقدام به انجام کار می کند.  از نظر فقها عامل باید برای انجام دادن کار قدرت داشته باشد.

نکته قابل توجه این می باشد که صغیر ممیز میتواند عامل باشد ولی صغیر غیر ممیز امکان ندارد که عامل باشد.

جُعل همان دستمزد یا اجرت می باشد که به ان مال‌الجعاله هم می گویند که بنا به نظر مشهور باید معلوم باشد. درصورتی که عوض مجهول باشد عقد باطل می شود، که در این شرایط عامل مستحق اجرت المثل می باشد.

پیشنهاد مطالعه  مفهوم انواع دعاوی عقود و تعهدات در قانون حقوقی ایران چیست؟
شرایط اعطاء تسهیلات

۱- واحدها باید قبل از انعقاد قرارداد موضوع جعاله را بررسی کرده و از اجرای عقد اطمینان پیدا بکنند.

۲- حداکثر تسهیلات و مدت زمان انجام کار و تصفیه مطالبات به واسطه اداره مرکزی تعیین می گردد.

۳- جعل باید شامل هزینه ها و سود مشخص برای بانک ها باشد. میزان سود توسط اداره مرکزی معین می شود.

۴- مطابق قرارداد، واحد ها می توانند به صورت دفعتاً یا به صورت اقساطی اعم از مساوی یا غیر مساوی در زمان مشخص جعل را دریافت یا پرداخت بکنند.

۵- واحد ها در مواردی که عامل می باشند، موظف هستند برای اطمینان پیدا کردن از انجام دادن کار توسط جاعل تامین مناسب بگیرند.

۶- واحدها به منظور ایجاد تسهیلات جهت گسترش امور تولید ، بازرگانی و خدماتی میتوانند عقد را منعقد بکنند.

گروه مشاورین و وکلای موسسه حقوقی سروش نافع دادمان بستری است که شما عزیزان می توانید از طریق آن سوالات خود را درباره عقد جعاله و دریافت انواع تسهیلات ثبت کنید و در کمترین زمان پاسخ مناسب خود را دریافت کنید:

سامانه مشاوره کسب و کار

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت مشاوره کلیک کنید
پیمایش به بالا