فصل جابه جایی ها آغاز شده و بحث اجاره نشینی همواره جزو کارهای بسیاردشوار برای مستاجران بوده است . دراین نوشتار از مجموعه نکات حقوقی دادمان به ۱۵ نکته مهم که قبل از نوشتن اجاره نامه ملک باید بدانیم اشاره می شود تا موجران و مستاجران با توجه به آنها کمتر اشتباه کنند و به دردسر نیفتند.
۱- مدت اجاره باید معین باشد در غیراین صورت اجاره باطل است.
۲- لازم نیست موجر، مالک مورد اجاره باشد اماباید مالک منافع آن باشد.
۳- اگر بعد از نوشتن قرارداد اجاره نامه ملک مشخص شود مورد اجاره در زمان ،اجاره معیوب بوده است ، مستاجر حق فسخ دارد.
۴- موجر نمی تواند در مدت اجاره در مورد اجاره تغییری ایجاد کند، مگر اینکه با توافق مستاجر باشد.
۵- تعمیرات وکلیه هزینه ها که در مورد اجاره برای امکان بهره برداری از آن لازم است بر عهده مالک است مگرآن که درقرارداد اجاره خلاف آن قید شود.
۶- مستاجر باید در زمانهای تعیین شده درقرارداد، اجاره بها را پرداخت ورسید دریافت کند.
۷- قرارداد اجاره با فوت موجر یا مستاجر باطل نمی شود.
۸- مستاجر حق انتقال مورد اجاره را به غیر ندارد مگراینکه درقرارداد توافق شود.
۹- اگر مستاجر بدون اجازه موجر در مورد اجاره تعمیراتی صورت دهد حق مطالبه آن را ازموجرندارد و درصورت درخواست موجر می بایست مورد اجاره را به همان وضع اولیه تحویل دهد.
۱۰- موجر حق دارد درصورت ساخت و ساز یا کاشتن درخت توسط مستاجر درزمین اجاره ای بدون اجازه وی، آن را از بین ببرد.
۱۱- برای تنظیم قرارداد اجاره به صورت عادی می بایست حتماً دو نفربه عنوان شاهد زیرسند اجاره نامه را امضا کنند تا دوطرف از مزایای قانون روابط موجر ومستاجر مصوب سال ۱۳۷۶ بهره مند شوند.
۱۲- پس ازپایان مدت اجاره اگرمستاجر از تخلیه مورد اجاره خودداری کند به درخواست موجرتخلیه صورت خواهد گرفت.
۱۳- اگرموجر مبلغی به عنوان ودیعه یا تضمین یا قرض الحسنه و … ازمستاجردریافت کرده باشد تخلیه و تحویل مورد اجاره، موکول به استرداد آن سند یا وجه مستاجره است.
۱۴- اگرسند اجاره رسمی باشد برای تخلیه مورد اجاره درخواست صدوراجراییه ازدفترخانه ای که قرارداد اجاره را تنظیم کرده به عمل می آید.
۱۵- اگرموجر، وارد شدن خسارت به مورد اجاره ازسوی مستاجر یا پرداخت نکردن اجاره بها یا بدهی و شارژ و … را ادعا کند نمی تواند شخصا” ازودیعه مبلغی بردارد بلکه باید با تقدیم داد خواست به دادگاه برای دریافت حق خود اقدام کند.