قصور پزشکی به بیان ساده به معنی کوتاهی و اهمال و بی احتیاطی پزشک معالج میباشد. یعنی پزشک در درمان و طبابت خود مرتکب خطا شده است. هرگونه فعل مثبت یعنی کاری که پزشک انجام داده است، یا هرگونه ترک فعل یعنی کاری که پزشک انجام نداده است، چنانچه منجر به ورود آسیب به بیمار شود، از مصادیق و انواع قصور یا خطای پزشکی خواهد بود.
در این صورت فرد آسیب دیده میتواند ادعای قصور پزشک خود را به مراجع قانونی اطلاع دهد. اگر اشتباه پزشک به صورت عمد یا غیر عمد اثبات شود، با ارائه نظریه کارشناسی پزشکی قانونی و دستور مقام قضایی، دیه به بیمار پرداخت میشود. دیه مصوبه طبق میزان قصور و نوع عارضه ایجاد شده برای فرد آسیب دیده تعیین میشود.
قصور پزشکی چگونه اثبات میشود؟
قصور پزشکی، یک امری خلاف بر اصل است. اصل بر این است که پزشک مرتکب قصور و کوتاهی و خطا نشده است. پس بیمار باید تحقق این بی احتیاطی یا عدم مهارت را به اثبات برساند. به عبارت دیگر، پرواضح است که هر گونه ادعایی در هر دعوا و پرونده ای باید وفق قانون و به طرق قانونی با ارائه ادله اثبات دعوا، نزد محکمه به اثبات برسد. قصور پزشکی نیز از این قاعده پیروی میکند. اثبات قصور و اهمال پزشک در پرونده کیفری توسط نظریات کارشناسی پزشکی قانونی و کمیسیون نظام پزشکی علاوه بر سایر ادله و شواهد و قرائن صورت میپذیرد.
نحوه شکایت از قصور پزشک
تنظیم شکواییه و ثبت توسط دفاتر خدمات قضایی الکترونیک.
قصور پزشکی به هر نوع و میزانی که باشد موجب طرح پرونده کیفری علیه پزشک متخلف و خاطی میگردد.
در کلیه پرونده هایی که پزشک بعنوان مرتکب جرم غیرعمد ایراد صدمه بدنی به بیمار شناخته میشود، پرداخت دیه در حق شاکی از موارد لاینفک مجازاتهای قانونی مربوطه میباشد. ولیکن برخی از موارد دربردارنده تخلف انتظامی پزشک نیز میباشد. که مجازاتهای مقرر قانونی خویش را در پی دارد.
مواردی از قبیل: توبیخ کتبی با درج در پرونده پزشک، تعلیق پروانه طبابت ایشان به طور موقت و محدت محدود، منع از اشتغال و طبابت در شهر خاص، ابطال پروانه و غیره مجازاتهای ناشی از تخلفات انتظامی پزشکان است که ممکن است در پرونده کیفری، نتوان قصور پزشکی مشتکی عنه را اثبات نمود ولیکن عمل و فعل وی وفق قوانین سازمان نظام پزشکی، تخلف محسوب شود.
نکته: دادسرای ویژه جرایم پزشکی در تهران، بعنوان نخستین مرحله از مراحل رسیدگی به شکایت از پزشکان انجام وظیفه مینماید.
ماده ۴۹۵ مجازات اسلامی:
اگر معالجه بیمار توسط پزشک باعث صدمه شخص شود، پزشک باید دیه پرداخت کند. مگر اینکه پزشک تقصیر نداشته و خود بیمار و یا اولیای او رضایت خود را مبنی برعدم قصور پزشک و رخ دادن هرگونه اتفاق در حین یا بعد عمل و معالجه، اعلام داشته باشد.
ماده ۴۹۶ مجازات اسلامی:
اگر پزشک طبق موازین موجود معالجه، دستور انجام آن را به بیمار و پرستار و یا مسئولین بخشهای مربوطه صادر کند، در صورت فوت یا صدمه جسمی بیمار، مسئول شناخته میشود. در صورتی که پرستار و بیمار متوجه اشتباه دستور پزشک شوند ولی به دستور عمل کنند، بیمار و پرستار مسئول شناخته میشوند.
نحوه محاسبه دیه قصورات پزشکی
تعیین دیه قصور پزشکی در پرونده پزشکی، کاملا تخصصی و دقیق است. در اینگونه پروندههای جرایم پزشکی، بعد از بررسی و ارائه نظریه پزشکی قانونی، دادگاه درصد و میزان تعیین دیه را طبق نظریه پزشکی قانونی معین میکند.
دیه قصور پزشکی هر سال بروزرسانی شده و طبق آن اعلام میگردد. بنابراین طبق بررسیهای انجام شده برای اشتباه پزشکی توسط پزشکی قانونی و کمسیون پزشکی دیه تعیین میشود. همچنین دادگاه و مراجع قضایی، دادگاه طبق حکم اعلامی در صورت اثبات اشتباه پزشکی، طبق قانون مجازات اسلامی و کمیسیون پزشکی و خسارت وارده به فرد صدمه دیده پزشک را ملزم به پرداخت مبلغ دیه معین میکنند.
در صورتی که نحوه محاسبه دیه از میزان صرف هزینه پزشکی بیمار برای جبران صدمه وارده کمتر باشد، میتواند دوباره دادخواست ضرر و زیان تنظیم کند. در صورت بررسیهای کارشناسی شده صورت حساب هزینهها، مبلغ مازاد به فرد پرداخت میشود.
نکته: اگر پزشک در فوت بیمار نقش داشته باشد، باید دیه کامل یک انسان را بپردازد.
من همسرم کرونا داشت وبعداز ۱۵ روز دکتر اعلام کرد که بیمار بهبود پیدا کرده و از ایسییو به بخش عفونی اوردند و وضعیتش بد تر شد و مدت بیست روز در بخش بستری بود ولی دکتر و پرسنل از وضعیت بیمار به ما اطلاع ندادند که مدارک پزشکی را به شیراز پیش فوق تخصص بردیم وا ونجا دکتر شیراز اعلام کردند ریه بیمار سوراخ شده و دور ریه قارچ سیاه زده و دور ریه هوا گرفته بعد از انتقال مریض به شیرا ز بعداز ۱۳ روز بیمار فوت شدند علت مرگ را اسپاسم ریه اعلام کردن علت سوراخ شدن ریه را تجویز بیرویه دارو اعلام کردن لططفا مرا راهنمایی کنید